Acinonyx jubatuscheetah

Af Erin R. Lehnert

Geografisk rækkevidde

Den historiske fordeling af geparder (Acinonyx jubatus) er meget bred. Det spænder fra Palæstina og den arabiske halvø til Tadsjikistan og det centrale Indien såvel som over hele Afrikas kontinent undtagen zoner i tropisk skov og det centrale Sahara. Dette område kan omfatte de tørre og halvtørrede levesteder i regionerne Syd-, Øst- og Nordafrika og mindre tørre områder i Indien, Turkmenistan, Syrien, Palæstina og Arabien. I regioner i Afrika og Asien behandlede europæiske bosættere geparder som skadedyr, der skulle udryddes. Rækken af ​​geparder blev kraftigt reduceret i 1970'erne, og undersøgelser foretaget før 2005 indikerer, at geparden er til stede i 25 lande på det afrikanske kontinent.(Caro, 1994; Eaton, 1982; Kitchener, 1991; Krausman og Morales, 2005; Myers, 1975; Nowak, 1999; Roosevelt, 1910; Turner, 1997)

  • Biogeografiske regioner
  • palearctic
    • hjemmehørende
  • Orientalsk
    • hjemmehørende
  • etiopisk
    • hjemmehørende

Habitat

Habitater, der foretrækkes af geparder, inkluderer græsarealer og ørkener. Geparder er jordbaserede, men har været kendt for at klatre i træer lejlighedsvis.(Caro, 1994; Ortolani, et al., 1996)



  • Habitatregioner
  • tempereret
  • tropisk
  • jordbaseret
  • Terrestriske biomer
  • ørken eller klit
  • savanne eller græsarealer

Fysisk beskrivelse

Geparder er slanke og har relativt lange ben i forhold til deres kropsstørrelse sammenlignet med andre katte , med et lille, afrundet hoved og korte ører. Deres monomorfe pelage er lysegul, grå eller fawn på dorsale overflader og er plettet med små, runde, ikke-arrangerede sorte pletter i hele kroppen og ligger tæt sammen. De ventrale overflader er lysere end ryggen, ofte hvid eller lysebrun. Pelsen er grov at røre ved med en let manke af længere hår på nakken. Deres ansigter er tydeligt markeret med en sort stribet stribe fra det forreste hjørne af øjet langs længden af ​​næsepartiet. Øjne hos voksne og unger har cirkulære pupiller, når de er trukket sammen og afslappet. Ørene er små og afrundede med let farvet indre pels i modsætning til den bageste side, som har et sort plaster inden for individets vigtigste dorsale farve. Deres haler er spottet ovenfor med en baggrund, hovedets dorsale farve for individet, og den ventrale overflade er den samme lysere farve som den vigtigste ventrale farve. Den bageste tredjedel af halen har en række mørke eller sorte ringe, der ender i en hvid spids. Poterne på geparder er smalle i forhold til andre katte . De forreste poter har fire tæer og en dewclaw, og bagbenene har fire tæer. Klørne er let buede og stumpede fra kontakt med jorden, da geparder har svagt tilbagetrækkende kløer uden beskyttende hudfoldninger.(Caro, 1994; Cuvier, et al., 1978; Eaton, 1982; Kitchener, 1991; Krausman og Morales, 2005; Lydekker, 1895; Nowak, 1999)



Kropslængder af geparder spænder fra 112 til 150 cm. Halelængder er mellem 60 og 80 cm, og skulderhøjden er 67 til 94 cm. Vægten af ​​geparder spænder fra 21 til 72 kg, med den gennemsnitlige mand større end den gennemsnitlige kvinde. Cheetah-kranier er korte og brede, over næsepartiet og kraniet er de højt hævede og hvælvede. Næseåbningerne er dorsale brede og forstørrede, med den benede plade strækker sig godt bag kindtænderne. Næsen er stor i sammenligning med andre katte . Unge unger har en udtalt manke, der strækker sig over hoved, nakke og ryg og har en tydelig lys skygge, der ofte ser grå, hvid eller blågrå ud. Den lange, uldne manke af unger menes at gøre dem mindre iøjnefaldende for rovdyr. På trods af den lange pels af unger er pletter konstant synlige på underbenet. Unger mister gradvist deres manke, indtil de er unge.(Caro, 1994; Cuvier, et al., 1978; Eaton, 1982; Kitchener, 1991; Krausman og Morales, 2005; Lydekker, 1895; Nowak, 1999)

I 1927 blev en yderligere art af geparder beskrevet som konge geparder (Acinonyx rex). Prøverne adskilte sig fra andre geparder, der havde længere og blødere pels og afvigelser fra det typiske plettede mønster. Kong geparder havde mørke søjler ud over pletter på den typiske gule pelage. Fjorten skind blev registreret fra naturen i Zimbabwe og Burkina Faso. Det accepteres nu, at disse individer er en atypisk fænotype af geparder (Acinonyx jubatus) med en let melanistisk tendens. Personer med kongeparder markeringer er opdrættet fra fangenskab geparder med ellers typiske kuld. Der er kun få oplysninger om andre fænotypiske variationer. Albanisme og melanisme er godt dokumenteret i andre arter af kat , herunder tiger , det Afrikansk løve , det leopard , og Jaguar .(Caro, 1994; Cuvier, et al., 1978; Eaton, 1982; Kitchener, 1991; Krausman og Morales, 2005; Lydekker, 1895; Nowak, 1999)




hvordan bevæger sig tukaner

  • Andre fysiske træk
  • endoterm
  • bilateral symmetri
  • Seksuel dimorfisme
  • mand større
  • Område masse
    21 til 72 kg
    46,26 til 158,59 lb
  • Rækkevidde
    112 til 150 cm
    44,09 til 59,06 tommer
  • Gennemsnitlig basal metabolisk hastighed
    61,77 W.
    Alder

Reproduktion

Geparder er promiskuøse i naturen, hvor den begrænsende faktor for mænd er tilgængelighed for kvinder. Den faktor, der begrænser reproduktionssucces for kvinder, er adgang til ressourcer. Mænd omgås kun kvinder ved parring, giver ingen forældrepleje og parrer sig med så mange kvinder som muligt. Kvinder er i det væsentlige ensomme og vil opdrætte hele året, selvom størstedelen af ​​copulations på Serengeti forekommer i den våde sæson. Kvinder parrer sig med forskellige mænd over successive forsøg, og hvis der opstår møder med mandlige koalitioner, kan de parre sig med mere end et individ. Kvinder har territorier, der vil overlappe andre territorier for andre kvinder og mænd. Mænd, i eller ikke i koalitioner, vil have områder, hvor de rejser på jagt efter kvinder og vil også forlade deres territorier på jagt efter kvinder i estrus. Ikke-territoriale mænd vil rejse på bosatte mænds territorier på jagt efter kvinder, mens de holder lav profil.(Caro, 1994)

  • Parringssystem
  • polygynøs
  • polygynandrous (promiskuøs)

Kvindelige geparder er polyestrus og er i fangenskabscyklus i gennemsnit hver 3. til 27. dag og kan være modtagelige fra 1 til 14 dage. Geparder skal induceres til ægløsning, og der er kun få beviser for sæsonbestemt avl. Kvinder gennemgår deres første cyklus i alderen 13 til 16 måneder og når i gennemsnit seksuel modenhed i alderen 21 til 22 måneder. Kvinder føder typisk deres første kuld i gennemsnit 2,4 år med intervaller mellem kuld på 20,1 måneder og en gennemsnitlig kuldstørrelse på 2,1 unger. Der er ingen beviser, der tyder på, at kvinder besøger mandlige områder for at vælge mellem forskellige bosatte mænd. Den gennemsnitlige kopulationsfrekvens for geparder er 3 til 5 gange om dagen.(Broom, 1949; Caro og Collins, 1987a; Caro, 1994; Eaton, 1974; Kitchener, 1991; Krausman og Morales, 2005; Wack, et al., 1991; Wrogemann, 1975)

Svangerskabet varer mellem 90 og 95 dage. Cheetah unger er altricial ved fødslen. De har lukkede øjne, lidt lokomotivfærdighed og vil åbne deres øjne 4 til 11 dage efter fødslen. Unge geparder begynder at gå efter 12 til 13 dage, når deres øjne er åbne. Ved fødslen i naturen vejer unger mellem 250 og 300 gram, men i fangenskab kan de nå op på 460 gram. Kuldstørrelser er blevet registreret op til 8 unger i fangenskab, men 6 er det maksimale, der er registreret i naturen. Den gennemsnitlige kuldstørrelse i naturen er 2,6 unger. Løvfældende mælketænder i unger bryder ud mellem 3 og 6 uger og erstattes ikke med permanente tænder, før ungerne er omkring 8 måneder gamle. Unger fravænnes af mælk, inden deres permanente tænder bryder ud, mellem 3 og 6 måneder. Unger bliver hos deres mor, indtil de er 15 til 17 måneder gamle.(Broom, 1949; Caro og Collins, 1987a; Caro, 1994; Eaton, 1974; Kitchener, 1991; Krausman og Morales, 2005; Wack, et al., 1991; Wrogemann, 1975)



  • Nøgle reproduktive funktioner
  • iteroparøs
  • avl året rundt
  • gonokorisk / gonokoristisk / dioecious (køn adskilt)
  • seksuel
  • induceret ægløsning
  • befrugtning
  • livlig
  • Avlsinterval
    Paneringens hyppighed af geparder er ukendt.
  • Parringssæson
    Kvinder kommer ind i estrus når som helst i løbet af året.
  • Række antal afkom
    1 til 6
  • Gennemsnitligt antal afkom
    2.1
  • Gennemsnitligt antal afkom
    3
    Alder
  • Dækningsperiode for rækkevidde
    90 til 95 dage
  • Fravænningsalder
    3 til 6 måneder
  • Rækkevidde til uafhængighed
    15 til 17 måneder
  • Rækkevidde ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    13 til 16 måneder
  • Gennemsnitlig alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mand)
    Køn: mand
    456 dage
    Alder

Den tykke grå manke, som unge unger har på nakken, skuldre og ryg, ser ud til at fungere som camouflage fra rovdyr. Spædbarnshåret forsvinder efter 3 måneders alderen, efter at deres mor ikke længere skjuler dem, og de begynder at følge hende. En kort manke bevares i ungdomsårene eller længere for nogle individer. Unge unger er skjult i en sump, en klippe eller simpelthen høj vegetation til beskyttelse mod rovdyr i gennemsnit otte uger og kan føres til nye skjulesteder i perioden, da deres mødre forlader ungerne for at jage. Kvinder med unger skal muligvis jage med succes hver dag, mens enlige voksne har råd til at dræbe hver 2. til 5. dag.(Caro, 1994; Krausman og Morales, 2005; Laurenson, 1993; Nowak, 1999)

  • Forældrenes investering
  • altricial
  • kvindelig forældrepleje
  • fravænning / flådning
    • klargøring
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde
  • præ-uafhængighed
    • klargøring
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde
  • udvidet periode med ungdomsindlæring
  • arver moderens / fædres territorium

Levetid / levetid

Levetiden for vilde hanner er vanskelig at estimere, fordi de ofte flytter til nye områder. Den estimerede mindstealder ved observerede mænds død var mellem 6 og 8 år. Territoriale mænd har en tendens til at have bedre helbredstilstande end ikke-bosiddende mænd og kan forventes at leve længere. Der er ingen beviser for, at mænd i koalitioner har en længere eller kortere levetid end ensomme mænd. Kvinder, der overlever til uafhængighed, har en længere levetid end mænd med en gennemsnitlig alder på 6,2 år. Mænd, der når uafhængighed, har en levetid på mindst 2,8 år(Caro, 1994; Krausman og Morales, 2005)

Opførsel

Territoriale hanner markerer det område, de forsvarer med urin. Derudover markerer hanner også territorium ved at rive jorden med bagbenene, klo på træer, flade græs ved at rulle eller deponere afføring på fremtrædende landegenskaber. Territoriale mænd klassificeres aldrig i den aldersgruppe for unge. Beboende mænd forlader deres territorier i korte tidsrum (et par dage), formodentlig for at opsøge kvinder i sæsonen uden for deres territorium. Mandlige koalitioner forsvarer almindeligvis deres territorium mod andre mænd for at lette adgangen til kvinder og byttedyr og varer ofte gennem hele levetiden for individerne i koalitionen. Mens det er usædvanligt, bliver ikke-relaterede mænd lejlighedsvis optaget i en eksisterende gruppe af beslægtede mænd. Koalitionspartnere, der er beslægtede, er ekstremt tolerante over for nærhed og bruger meget af deres tid inden for få meter fra andre medlemmer, hvis de ikke fysisk rører eller plejer hinanden. Ikke-relaterede koalitionsmedlemmer udholder ofte aggression. Tilfælde af spil mellem de relaterede medlemmer kan blive voldelige, hvis det ikke-relaterede medlem deltager. Ikke-relaterede medlemmer afstår også meget af den fysiske kontakt, som relaterede medlemmer deltager i. Efter en periode vil ikke-relaterede medlemmer af en koalition ikke handle så aggressivt som de gjorde i starten. I territoriale træfninger mellem mandlige koalitioner har gruppestørrelse den største indflydelse på resultatet. Dette afspejles i den lange periode for større koalitioner i områder med stærk konkurrence. Enlige hanner holder sjældent territorier i nærheden af ​​koalitioner.(Caro og Collins, 1987b; Caro, 1994; Nowak, 1999)

Ikke-territoriale mænd (ikke-bosiddende eller flydere) dækker jorden med en hurtig hastighed og defineres som nomader og forbliver ofte i et enkelt område i højst et par dage. Flydende mænd urinerer og afføres meget sjældnere end territoriale mænd. Disse ikke-hjemmehørende mænd består typisk af unge, enlige voksne mænd, der ikke tilhører en koalition, og gamle mænd. Adfærdsmæssige forskelle mellem ikke-hjemmehørende og hjemmehørende mænd er tydelige hos de ikke-bosiddende mænd. Flydere viste sugende adfærd, flyttede ofte efter mørkets frembrud og hviler sjældent på landformationer, der gør dem synlige for beboende mænd. Derudover antyder holdning, at de ikke-hjemmehørende mænd ikke er afslappede, da de bruger en større mængde tid på at vågne og sidde op, når hjemmehørende mænd kan observeres liggende. At kropsvægten af ​​ikke-bosiddende mænd i sammenligning med beboere er mindre hjælp til disse observationer.(Caro og Collins, 1987b; Caro, 1994; Nowak, 1999)

  • Nøgleadfærd
  • lodret
  • terricolous
  • dagligt
  • bevægelig
  • ensom
  • territoriale

Hjem rækkevidde

Befolkningstætheden for geparder varierer fra 1 person pr. 20 kvadratkilometer. til 1 person pr. 100 kvadratkilometer. Nogle hjemområder er rapporteret at være mellem 50 og 130 km2. Geparder kan være ensomme eller leve i små grupper, hvor grupperne består enten af ​​en mor og hendes unger, flere beslægtede voksne mænd eller mandlige og kvindelige søskende, der kort tid er adskilt fra deres mor, hvor kvinden endnu ikke er kommet i østrus. Kvinder anvender en række bevægelsesmønstre inden for deres rækkevidde, fra at rejse lange afstande i enkelte strækninger til at forblive i et generelt område i flere dage. Mens rækkevidden af ​​individuelle hunner overlapper hinanden, socialiserer de ikke hinanden. Hvis kvinder bemærker hinanden, vil de sidde og se på den anden i afstande på op til 2 km fra hinanden, indtil man til sidst går væk. Denne adfærd er almindelig med andre kvinder katte , med undtagelse af huskatte og løver . Kvinder forsvarer ikke deres territorium, selvom de markerer duft ved at urinere eller afføring. Dog vil tilstedeværelsen af ​​unger ændre hunnernes bevægelser afhængigt af deres unges alder.(Caro, 1994; Nowak, 1999)

Kommunikation og opfattelse

Mens det er usædvanligt, når medlemmer af en mandlig koalition bliver adskilt, forekommer vokalopkald (beskrevet som 'yipps' og 'churrs') i op til 20 minutter kontinuerligt, indtil de genforenes med sine partnere. Kvinder vil også kalde på deres unger for at finde dem, især hvis unge unger har vandret fra deres skjulte hul. Duftmarkering, selvom det ikke er direkte, er et vigtigt aspekt ved kommunikation med geparder, da de overvejende er asociale, og hunner kun møder andre individer, når det er tid til at opdrætte.(Caro, 1994)

  • Kommunikationskanaler
  • visuel
  • akustisk
  • kemisk
  • Andre kommunikationstilstande
  • duftmærker
  • Opfattelseskanaler
  • visuel
  • taktil
  • akustisk
  • kemisk

Madvaner

Geparder har en kødædende diæt, hvoraf en stor del indeholder gaseller, isærThomsons gaselle. Deres kost inkluderer også impalas og andre små og mellemstore hovdyr såvel som unge store hovdyr. Små dyr, såsom harer og fugle , er også byttedyr for geparder, især når andre dyr er svære at få. Når geparder er i stand til at overhale deres bytte, bankes dyret normalt til jorden med gepardens forben, og geparden fortsætter med at kvæle dyret ved at gribe halsen med kæberne. Kvælning er ikke unik for geparder, da mange andre katte bruger denne teknik til at dræbe deres bytte. I modsætning til andre katte , baghold eller forfølger ikke byttedyr, før de er inden for fjedrende afstand. I stedet oplader de fra en afstand omkring 70 til 100 meter væk fra motivet. Succesfrekvenser er ofte mere dystre, hvis ladningen starter fra mere end 200 m afstand, og jagten kan kun fortsættes i en afstand op til 500 m. Geparden er en af ​​de hurtigste landpattedyr med rapporterede maksimale hastigheder fra 80 til 112 kilometer i timen. Denne hastighed kan dog ikke opretholdes mere end et par hundrede meter, før den enkelte overophedes. De fleste jagter ender med fiasko.(Caro, 1994; Nowak, 1999)

  • Primær diæt
  • kødædende
    • spiser terrestriske hvirveldyr
  • Dyrefoder
  • fugle
  • pattedyr

Predation

Cheetah cub dødelighed er den højeste for katte der ikke jages af mennesker. Løver , hyæner ogleoparderer blevet dokumenteret, at de dræber geparderunger. Der har ikke været nogen direkte observationer af spædbarnsmord fra geparder. Kvinder er blevet observeret i skænderier med mænd inden for et kort tidsinterval for at miste unger. Det antages, at hvis spædbørnsmord forekommer blandt geparder, sker det med det formål at sikre, at moderen kommer ind i østrus. Mens andre rovdyr vil dræbe voksne geparder, hvis chancen opstår, vil de fleste voksne flygte fra rovdyr. Løver og hyæner er blevet observeret som kleptoparasitter af cheetah dræber, men den pågældende gepard er normalt ikke i stand til at modvirke parasitisme og nægter til fordel for at kæmpe for sit måltid.(Caro, 1994; Nowak, 1999)

  • Anti-rovdyr tilpasninger
  • kryptisk

Økosystemroller

Cheetahs rolle i deres økosystem er relativt ukendt.

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Geparden var semi-tæmmet med henblik på jagt i det gamle Egypten, Sumerien og Assyrien og blev fortsat brugt i 4.300 år. For nylig blev geparder brugt til jagt af europæiske og indiske royalty, som regel taget med hætte som en falk og derefter frigivet, når spillet var inden for syne. Geparder blev foretrukket frem for andre jagtkammerater, for hvis de forsøgte at flygte, kunne de blive fanget inden for få hundrede meter af en hest på hesten.(Nowak, 1999)

  • Positive virkninger
  • mad
  • kropsdele er kilde til værdifuldt materiale
  • økoturisme
  • forskning og uddannelse

Økonomisk betydning for mennesker: negativ

I Namibia og andre regioner i det sydlige Afrika betragtes geparder som et skadedyr og en alvorlig fare for husdyrene og forfølges i overensstemmelse hermed.(Nowak, 1999)

  • Negative virkninger
  • afgrøde skadedyr

Bevaringsstatus

IUCN-databasen viser geparder som en sårbar art. United States Fish and Wildlife Service viser geparden som truet på alle fundne steder og har været på listen over truede arter siden 2. juni 1970. På trods af dette er årlige kvoter tilladt i Zimbabwe, Namibia og Botswana på 50, 150 henholdsvis 5 individer. Genetiske undersøgelser af geparder har vist, at der er meget lidt genetisk variation inden for arten, muligvis på grund af en alvorlig flaskehalshændelse under dens evolutionære historie. Dette efterlader geparden ekstremt sårbar over for miljøforstyrrelser og sygdomme. Cheetahs sammenlignet med andre afrikanske katte har en mindre succesrate inden for jagt. Cheetahs 'ser ud til at arbejde hårdere' (Nowak 1999) end andre store katte og kan derfor være mere sårbare over for miljøændringer fra menneskelig forstyrrelse end de andre katte i området. Befolkningen i Namibia og Zimbawe forfølger stadig geparder i dag på grund af tab af husdyr, og de er skudt for sport i regioner i Sahel. Imidlertid beskytter de fleste af de lande, hvor geparder findes, arten.(Caro, 1994; IUCN, 1996; Nowak, 1999; US Fish and Wildlife Service, 1970)

Andre kommentarer

Underfamilien Acionychinae var tidligere inkluderet i en monofyletisk gruppe, men nye molekylære beviser klynger nu geparder (A. jubatus) med cougar ( Puma concolor ) og jaguarundi (P. jagouaroundi) i stammen Acinonychini, med en divergens, der anslås til at være omkring 6,9 millioner år siden.(IUCN, 1996)

Bidragydere

Erin R. Lehnert (forfatter), Michigan Technological University, Laura Podzikowski (redaktør), Specialprojekter.

Populære Dyr

Læs om Aneides lugubris (Arboreal Salamander) på Animal Agents

Læs om Tamias amoenus (gul-fyr jordegern) på Animal Agents

Læs om Lophelia pertusa på Animal Agents

Læs om Melospiza melodia (sangspurv) på Animal Agents

Læs om Saimiri vanzolinii (sort egern abe) på dyre agenter

Læs om Vireo griseus (hvidøjede vireo) om dyreformidlere