Addax nasomaculatusaddax

Af Berke Altan

Geografisk rækkevidde

Tidligere forekom i ørken- og semisert områder fra Vestsahara og Mauretanien til Egypten og Sudan. Den nuværende rækkevidde reduceret til ørkenregioner i det nordøstlige Niger, det nordlige Central-Tchad, det nordvestlige Mali, det østlige Mauretanien, det sydlige Libyen og det nordvestlige Sudan.

  • Biogeografiske regioner
  • etiopisk
    • hjemmehørende

Habitat

Addax er ikke begrænset til områder med frit vand og findes normalt i ørkenen eller det omkringliggende stenede land.



  • Habitatregioner
  • tempereret
  • jordbaseret
  • Terrestriske biomer
  • ørken eller klit
  • savanne eller græsarealer

Fysisk beskrivelse

Addax er en sandet til næsten hvid farve om sommeren og mørkner til en gråbrun om vinteren. Hvide markeringer er til stede i ansigt, ører, mave, hofter og ben, og der er en sort hårklump på panden. Horn er til stede på både hanner og hunner, gennemsnitlige omkring 72 cm i længden. De har ca. 1,5 til 3 spiralformede vendinger. Hove er bredt spredt som en tilpasning til at rejse over ørkensand. Addax hoved-kropslængde er 150-170 cm, skulderhøjde er 95-115 cm, og halelængde er 25-35 cm, med hanner er lidt større end kvinder.




hvor bor karakaler

  • Andre fysiske træk
  • endoterm
  • homoiotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuel dimorfisme
  • mand større
  • udsmykning
  • Område masse
    60 til 125 kg
    132,16 til 275,33 lb
  • Rækkevidde
    150 til 170 cm
    59,06 til 66,93 tommer

Reproduktion

Opdræt kan forekomme hele året med befolkningens fødselstoppe om vinteren og det tidlige forår. Drægtigheden varer 257-264 dage, og der er næsten altid en ung født. Kalven er fravænnet efter 23-39 uger. Hannerne er kønsmodne omkring 24 måneder, hunner i løbet af deres anden eller tredje sommer.

  • Nøgle reproduktive funktioner
  • iteroparøs
  • avl året rundt
  • gonokorisk / gonokoristisk / dioecious (køn adskilt)
  • seksuel
  • livlig
  • Avlsinterval
    Addax-kvinder føder så mange som en ung hvert år.
  • Parringssæson
    Opdræt kan forekomme når som helst på året, men er mest almindeligt i løbet af foråret.
  • Række antal afkom
    1 til 2
  • Gennemsnitligt antal afkom
    en
  • Gennemsnitligt antal afkom
    en
    Alder
  • Dækningsperiode for rækkevidde
    8,57 til 8,8 måneder
  • Fravænningsalder
    5,37 til 9,1 måneder
  • Gennemsnitlig fravænningsalder
    7.235 måneder
  • Rækkevidde ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    2 til 3 år
  • Gennemsnitlig alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mand)
    2 år

Levetid / levetid

Addaxes kan leve op til 25 år i fangenskab.



Opførsel

Addax bevæger sig rundt i ørkenen i flokke på ca. 5-20 dyr, og flokken ledes af en dominerende voksen mand. Mænd forsøger at etablere deres eget territorium og prøver at holde frugtbare hunner inden for disse territorier. En enlig mand parrer sig med flere hunner på hans område. Kvinder etablerer et hierarki af dominans, hvor de ældste dyr rangerer højest. Addax er en 'kortben' løber. Det kan ikke opnå meget høje kørehastigheder, så det kan falde bytte for hurtigere rovdyr.


hvor mange æg lægger en leguan

  • Nøgleadfærd
  • lodret
  • terricolous
  • dagligt
  • bevægelig
  • territoriale
  • Social
  • dominanshierarkier

Kommunikation og opfattelse

  • Opfattelseskanaler
  • taktil
  • kemisk

Madvaner

Addax lever af ørkengræs og krat. Det søger store afstande gennem Sahara for sparsom vegetation. Addax er den mest ørkentilpassede antiloper. De tilbringer det meste af deres liv uden at drikke vand; de får nok fugt til at overleve fra den vegetation, de lever af.

  • Primær diæt
  • planteæder
    • folivore
  • Plantefødevarer
  • blade
  • træ, bark eller stængler
  • blomster

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Kødet og huden på addaxen værdsættes af lokale folk, der bruger huderne til sko og sandalsål.



  • Positive virkninger
  • mad
  • kropsdele er kilde til værdifuldt materiale

Økonomisk betydning for mennesker: negativ

Ingen

Bevaringsstatus

Addax er stærkt bygget, langsomt kørende antiloper, der er let bytte for mennesker med moderne våben. Jagt er faldet og elimineret mange beboere i mange dele af dets oprindelige rækkevidde. Turister i firehjulede køretøjer påvirker også dyrene ved at jagte dem, indtil de dør af udmattelse. Nylige tørke, ørkendannelse af savannelande og stigende menneskelig befolkning har alle bidraget til faldet i addax-populationer.

Bidragydere

Berke Altan (forfatter), University of Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (redaktør), Museum of Zoology, University of Michigan-Ann Arbor.

Populære Dyr

Læs om prototeria (æglæggende pattedyr) på dyre agenter

Læs om Piliocolobus badius (vestlig rød colobus) på Animal Agents

Læs om Capra nubiana (Nubian ibex) på Animal Agents

Læs om Anas bahamensis (hvidkinnede haleform) på dyreagenterne

Læs om Pseudemys nelsoni (Florida Redbelly Turtle) på Animal Agents

Læs om Furcifer pardalis (engelsk almindeligt navn ikke tilgængeligt) på Animal Agents