Aepyceros overreagerer

Af Barbara Lundrigan og Karen Sproull

Geografisk rækkevidde

Impalaen findes fra det nordøstlige Sydafrika til Angola, det sydlige Zaire, Rwanda, Uganda og Kenya.(Wilson og Reeder, red., 1993)

  • Biogeografiske regioner
  • etiopisk
    • hjemmehørende

Habitat

Impalaen findes i skov, der indeholder lidt underskov og lav til medium høj græsarealer. Også en tæt vandkilde er ønsket, men det er ikke nødvendigt, når der er overflod af græs.(Estes, 1991)



  • Habitatregioner
  • tropisk
  • jordbaseret
  • Terrestriske biomer
  • savanne eller græsarealer
  • krat skov

Fysisk beskrivelse

Impala er seksuelt dimorfe. I denne art har kun hannerne S-formede horn, der er 45 til 91,7 cm lange. Disse horn er stærkt ridne, tynde, og spidserne ligger langt fra hinanden. Begge køn er på samme måde farvet med rødbrunt hår, der blegner på siderne. Undersiden af ​​maven, hagen, læberne, indvendige ører, linjen over øjet og halen er hvide. Der er sorte striber ned i halen, forhør, begge lår og ørepropper. Disse sorte striber kan hjælpe med anerkendelse mellem enkeltpersoner.Aepyceros melampushar også duftkirtler på deres bageste fødder under pletter af sort hår samt talgkirtler på panden.(Estes, 1991; Jarman, 1979)




videnskabeligt navn på tarsier

  • Andre fysiske træk
  • endoterm
  • homoiotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuel dimorfisme
  • mand større
  • udsmykning
  • Område masse
    45 til 60 kg
    99,12 til 132,16 lb.

Reproduktion

Hannerne tester hunnernes urin for at opdage østrous. Han brøler, fnyser eller lavt for at reklamere for sig selv. Efter jagten på kvinden kan hanen vise adfærd som nikkende og tunge svirpende før kopulation.(Eltringham, 1979; Estes, 1991; Jarman, 1979)

  • Parringssystem
  • polygynøs

Kvindelige impalas er reproduktivt modne og bliver gravide efter 1,5 år. Hannerne har evnen til at opdrætte i en alder af 1, men etablerer ofte ikke territorier før de er 4 år. Det meste opdræt finder sted i marts til maj. Drægtighed er 194-200 dage.(Eltringham, 1979; Estes, 1991; Jarman, 1979)



  • Nøgle reproduktive funktioner
  • iteroparøs
  • sæsonbestemt avl
  • gonokorisk / gonokoristisk / dioecious (køn adskilt)
  • seksuel
  • livlig
  • Avlsinterval
    Impalaer opdrætter en gang om året.
  • Parringssæson
    Mest opdræt finder sted i marts til maj.
  • Række antal afkom
    1 til 1
  • Gennemsnitligt antal afkom
    en
    Alder
  • Dækningsperiode for rækkevidde
    6,47 til 6,67 måneder
  • Fravænningsalder
    4 til 7 måneder
  • Gennemsnitlig fravænningsalder
    4,5 måneder
  • Gennemsnitlig alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    1,5 år
  • Gennemsnitlig alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    Køn: kvinde
    456 dage
    Alder
  • Gennemsnitlig alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mand)
    1 år
  • Gennemsnitlig alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mand)
    Køn: mand
    395 dage
    Alder

De kvindelige impalas isolerer sig inden kælvning. Kælvning sker normalt om dagen. Normalt er der kun en kalv. Moderen og kalven slutter sig til flokken efter 1-2 dage. Impalaer placerer de unge i vuggestuer, som er grupper af unge, der leger, plejer og bevæger sig sammen. Unge impalaer fravænes 4,5 måneder.(Eltringham, 1979; Estes, 1991; Jarman, 1979)

  • Forældrenes investering
  • altricial
  • præ-befrugtning
    • klargøring
  • præ-klækning / fødsel
    • klargøring
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde
  • fravænning / flydende
    • klargøring
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde
  • tilknytning til forældre efter uafhængighed

Levetid / levetid

Opførsel

Impalaer er daglige og tilbringer natten med at drøfte og ligge. De største aktivitetstider for social aktivitet og flokbevægelse er kort efter daggry og før skumring.

Impala har forskellige sociale strukturer afhængigt af sæson. Den gennemsnitlige størrelse af den kvindelige besætning er mellem 15-100 individer afhængigt af ledig plads. Kvinder lever i klaner inden for et hjemområde på 80-180 ha. I den våde sæson er områderne stærkt forsvarede, men i den tørre sæson er der meget overlapning mellem individer i klanen og endda mellem forskellige klaner. Der er små forskelle mellem adfærd i sydlige og østlige impalaer. Sydlige impalaer er mere tilbøjelige til at blande sig i den tørre sæson, mens den østlige impala vil forblive mere territrorial i den tørre sæson.



Impala danner forskellige sociale grupper i den våde sæson. Der findes tre hovedorganisationer: territoriale hanner med og uden avlshunter, ungkarlbesætninger af ikke-territoriale voksne og unge hanner og avlsbesætninger af hunner og unge (inklusive unge hanner under 4 år). I den tørre sæson kan hanner findes sammen eller blandes med kvindelige flokke.

Den mandlige impala ændrer sit territorium for at matche sæsonen. I ynglesæsonen holder hanen et meget mindre territorium, som er stærkt forsvaret. Hannerne vil trykke på deres oprindelige territorium og altid vende tilbage til det samme område for at erklære dominans.

Den mandlige impala bruger en række forskellige teknikker til at forsvare sit territorium (herunder at holde kvinder). Hale-løft, pande mærkning, pande gnidning, hyrde, chsing, oprejst kropsholdning, kamp og brølende bruges.(Estes, 1991; Jarman, 1979)

  • Nøgleadfærd
  • lodret
  • terricolous
  • dagligt
  • bevægelig
  • territoriale
  • Social
  • dominanshierarkier

Kommunikation og opfattelse

  • Opfattelseskanaler
  • taktil
  • kemisk

Madvaner

Impala er drøvtyggere. De øvre fortænder og hjørnetænder er fraværende, og kindtænderne er foldede og skarpt rillede. Impala er mellemfoder. Mens den overvejende er en grazer, vil impalaen tilpasse sig enhver mængde græs og gennemse. Impala fodrer hovedsageligt med græs i tider med frodig vækst efter regnen og skifter til at gennemse i den tørre sæson.(Estes, 1991; Jarman, 1979)


mand o krigsreproduktion

  • Primær diæt
  • planteæder
    • folivore
  • Plantefødevarer
  • blade
  • træ, bark eller stængler

Predation

Aepyceros melampusbruger også forskellige antipredatory teknikker. Det mest almindelige er at tage fly og løbe ud eller forvirre rovdyret. Normalt springer impala op eller 3 meter i luften. De springer ofte op eller ud i enhver retning for at forvirre rovdyret. En anden unik egenskab ved at springe er når impala lander på deres forben og sparker bagbenene i luften.(Estes, 1991; Jarman, 1979)

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

  • Positive virkninger
  • mad

Bevaringsstatus

Aepyceros melampus petersier opført som truet af den amerikanske ESA og IUCN. Pres som følge af tab af levesteder og skader har været forbundet med faldet i impalatal.(Delany og Happold, 1979; Wilson og Reeder, eds, 1993)

Bidragydere

Barbara Lundrigan (forfatter), Michigan State University, Karen Sproull (forfatter), Michigan State University.

Populære Dyr

Læs om Ophiodon elongatus (Lingcod) på Animal Agents

Læs om Leporidae (harer og kaniner) på Animal Agents

Læs om Tramea lacerata om dyreformidlere

Læs om Echimyidae (spiny rotter) på Animal Agents

Læs om Bothrops asper (Terciopelo) på Animal Agents

Læs om Cerastes cerastes (Desert Horned Viper) på Animal Agents