Ailuropoda melanoleagagiant panda

Af LeeAnn Bies

Geografisk rækkevidde

Ailuropoda melanoleuca, der allerede betragtes som sjælden i det gamle Kina, er nu begrænset til provinserne Sichuan, Gansu og Shanxi i den centrale del af landet. Den samlede rækkevidde dækker 29.500 kvadratkilometer, men kun 5900 kvadratkilometer er panda-habitat (Ward og Kynaston, 1995; Massicot, 2001).

  • Biogeografiske regioner
  • Orientalsk
    • hjemmehørende

Habitat

Kæmpe pandaer bor i montane skove og blandede nåletræer og bredbladede skove, hvor der er bambusstande (Helin et al., 1999; Massicot, 2001).




almindeligt navn for alligator mississippiensis

  • Habitatregioner
  • tempereret
  • Terrestriske biomer
  • Skov
  • Rækkevidde
    1200 til 3900 m
    3937,01 til 12795,28 ft

Fysisk beskrivelse

Generelt,A. melanoleucahar et rundt hoved, tæt krop og kort hale. Skulderhøjden er 65-70 cm. Det er kendt for sine markante sorte og hvide markeringer. Lemmer, øjne, ører og skuldre er alle sorte, og resten af ​​kroppen er hvid. I nogle områder har den sorte faktisk et kastanjerødt skær. De mørke markeringer omkring øjnene kan være årsagen til disse dyrs popularitet, der giver dem et vidunderligt, ungdommeligt udseende. En forstørret skulder- og halsregion sammen med en mindre bagende giver gigantiske pandaer en ambling gangart. En baculum (knoglestang i blødt penisvæv) er til stede som i mange andre pattedyr. Imidlertid er den i andre bjørne lige og fremadrettet, mens den i gigantiske pandaer er 'S' formet og bagudrettet. Kæmpe pandaer har også flere tilpasninger til kraniet. De har en stor sagittal kam, der er blevet bredere og dybere, hvilket resulterer i kraftige kæber. Molar og premolarer er bredere og fladere end andre bjørne, og de har udviklet omfattende rygge og kutter for at male hård bambus. En bemærkelsesværdig funktion på disse dyr er et ekstra, modsat ciffer på hånden kendt som 'pandas tommelfinger'. Det har tidligere forårsaget forvirring med hensyn til klassificeringen af ​​disse bjørne. Dette ciffer er faktisk ikke en tommelfinger, men en hudpude, der ligger over en radial sesamoidstruktur (håndledsben) (Ward og Kynaston, 1995; Helin et al., 1999).



  • Andre fysiske træk
  • endoterm
  • bilateral symmetri
  • Område masse
    80 til 125 kg
    176,21 til 275,33 lb
  • Rækkevidde
    1,5 til 1,8 m
    4,92 til 5,91 fod

Reproduktion

Kvinder i denne art øger deres duftmarkeringer samt bliver mere vokale, når de er seksuelt modtagelige. En undersøgelse mellem seksuelt aktive og seksuelt inaktive pandaer antydede, at duftmarkeringer vedrører seksuel aktivitet, og indbygget i fangenskab kunne være årsagen til den dårlige reproduktionsevne. Hannerne kan også konkurrere om adgang til en kvinde (Liu et al., 1998; Ward og Kynaston, 1995).

Parring finder sted fra marts til maj. Hunnen er i østrous i ca. 1-3 dage. Der er normalt en implantationsforsinkelse, som kan vare 1,5 måneder til 4 måneder. Dette kan skyldes klimatiske forhold, så de unge fødes på et forholdsvis stabilt tidspunkt. Kvinder er mindre aktive, når østrogen begynder, men de bliver rastløse, mister deres appetit, og deres vulva svulmer op. De fleste af de unge er født i august og september. Den faktiske embryonale udvikling varer ca. 1,5 måneder. Ved fødslen er kæmpe pandaer ligesom alle andre bjørne blinde og hjælpeløse; men i modsætning til de fleste bjørne ved fødslen er kæmpe panda unger dækket med et tyndt lag pels. Nyfødte unger vejer 85 til 140 gram. Umiddelbart efter fødslen hjælper mor med at placere spædbarnet i en position til at blive diende. Amning foregår op til 14 gange om dagen og varer i perioder på op til 30 minutter. Spædbarnspandas åbner deres øjne efter 3 uger og kan ikke bevæge sig alene før 3-4 måneder og fravænes efter omkring 46 uger. En unge kan forblive hos sin mor i op til 18 måneder (Massicot, 2001; Helin et al., 1999; Ward og Kynaston, 1995). At opdrætte disse bjørne i fangenskab har været en utrolig udfordring. Kæmpe pandaer er berygtede for deres modvilje mod at opdrætte i fangenskab (Helin et al., 1999; Milius, 2001; Ward og Kynaston, 1995).(Helin, 1999; Massicot, 29. juli 2001; Ward og Kynaston, 1995)



  • Nøgle reproduktive funktioner
  • iteroparøs
  • sæsonbestemt avl
  • gonokorisk / gonokoristisk / dioecious (køn adskilt)
  • seksuel
  • livlig
  • forsinket implantation
  • Avlsinterval
    Kvindelige kæmpepandaer kan yngle hvert andet år eller sjældnere.
  • Parringssæson
    Opdræt foregår fra marts til maj.
  • Række antal afkom
    1 til 3
  • Gennemsnitligt antal afkom
    1.7
  • Gennemsnitligt antal afkom
    1.5
    Alder
  • Dækningsperiode for rækkevidde
    112 til 163 dage
  • Gennemsnitlig fravænningsalder
    46 uger
  • Rækkevidde ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    5,5 til 6 år
  • Rækkevidde ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mand)
    5,5 til 6 år

Det har vist sig at studere kæmpepandaer i fangenskab, at de har tvillinger oftere end tidligere antaget - omtrent halvdelen af ​​tiden. Moderen vælger normalt den ene, og den anden dør kort efter (Milius, 2001).

  • Forældrenes investering
  • altricial
  • kvindelig forældrepleje

Levetid / levetid

En kæmpe panda levede i en alder af omkring 34 år i fangenskab, men det er ualmindeligt. Normal maksimal forventet levetid i fangenskab er 26 år, overraskende nok er det undertiden så meget som 30 år. Levetiden i naturen er ikke kendt (Massicot, 2001; Helin et al., 1999; Word Wildlife Fund, 2001).

  • Rækkevidde
    Status: fangenskab
    34 (høje) år
  • Typisk levetid
    Status: vild
    10 til 15 år
  • Typisk levetid
    Status: fangenskab
    30 (høje) år

Opførsel

I modsætning til mange andre bjørne,A. melanoleucadvale ikke. Det vil dog falde ned til lavere højder om vinteren. Kæmpe pandaer bygger ikke permanente huler, men finder snarere ly i træer og huler. De er primært jordbaserede, men gode klatrere og i stand til at svømme. Denne art er hovedsagelig ensom bortset fra yngletiden. Moderpandas leger med deres unger, men ikke kun for at berolige de unge. Nogle mødre har faktisk vækket spædbarnet for at begynde at lege (Helin et al., 1999; Malius, 2001; Massicot, 2001).



  • Nøgleadfærd
  • natlig
  • tusmørke
  • bevægelig
  • ensom

Kommunikation og opfattelse

  • Opfattelseskanaler
  • taktil
  • kemisk

Madvaner

Kæmpe pandaer har et ekstremt strengt energibudget. De rejser lidt og søger normalt, når de bevæger sig. Kæmpe pandaer kan bruge 10-12 timer om dagen på at fodre. Bambus, den vigtigste kilde til pandas diæt (over 99%), er en meget dårlig ernæringskilde, men findes hele året rundt. Kun ca. 17% af de næringsstoffer, der findes i bladene og stilke, ekstraheres. Disse bjørne afvejer at have en rigelig, let opnåelig fødekilde, men med lav næringsværdi. Kæmpe pandaer er velkendte for deres lodrette fodringsposition, som efterlader deres forben fri til at håndtere bambusstilke. Denne art har flere specielle egenskaber relateret til at spise bambus. Det ekstra ciffer på pandas hånd hjælper pandaen med at rive bambusen. Denne tilpasning tillader også øget fingerfærdighed under håndtering af bambus. Mavevæggene er ekstremt muskuløse for at hjælpe med at fordøje den træagtige diæt; og tarmen er dækket med et tykt lag slim for at beskytte mod splinter (Ward og Kynaston, 1995; Malius, 2001; Massicot, 2001).


hvidt breasted nuthatch æg

Fødevarer spist inkluderer: bambusstængler og skud, frugter af plantemateriale som kiwi, små pattedyr, fisk og insekter.

  • Primær diæt
  • planteæder
    • folivore
  • Dyrefoder
  • pattedyr
  • fisk
  • insekter
  • Plantefødevarer
  • blade
  • frugt

Predation

De sorte og hvide markeringer på kæmpe pandaer har muligvis tidligere fungeret som en anti-rovdyranordning, da dyrene havde rovtryk. Det sort / hvide mønster kan have brudt omridset, som bjørne præsenterede, svarende til effekten af ​​zebrastriber. Tidligere, da disse pandaer beboede snedækkede områder, har den hvide måske hjulpet disse bjørne med at blande sig i omgivelserne. Imidlertid lever i dag kæmpe pandaer i næsten snefrie områder. Heldigvis findes der ikke flere naturlige rovdyr for pandaer i dag (Ward og Kynaston, 1995).

  • Kendte rovdyr
    • mennesker ( Homo sapiens )
    • Ingen naturlige fjender i dag, men muligvis tidligere dyr som tigre

Økosystemroller

Kæmpe pandapopulation er tæt bundet til overflod af bambus og omvendt. Pandaer hjælper med at distribuere bambusfrøene over områder. Imidlertid, da antallet af pandaer aftager, gør bambus det også, hvilket gør det sværere for dem at finde mad. Panda-beskyttede områder hjælper med at beskytte oprindelige økosystemer.(World Wildlife Fund, 2001)

  • Økosystempåvirkning
  • spreder frø

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Kæmpe pandaer er blevet jaget efter deres pels. I de senere år er skindet blevet betragtet som en værdifuld sovemåtte; det er behageligt, men menes også at have overnaturlige markeringer, der forhindrer spøgelser og hjælper med at forudsige fremtiden gennem drømme. En pandahud er højt værdsat - i Japan bærer den en prisskala svarende til $ 176.000. Kæmpe pandaer er også populære zoo-udstillinger, der tiltrækker mange mennesker.(Ward og Kynaston, 1995)


hvad er en maned ulv

  • Positive virkninger
  • kropsdele er kilde til værdifuldt materiale
  • økoturisme
  • forskning og uddannelse

Økonomisk betydning for mennesker: negativ

Der er ingen reelle negative økonomiske virkninger af gigantiske pandaer på mennesker, primært på grund af deres sjældenhed. Panda bevarer besætter land, der kan betragtes som værdifuldt til høst, men tilstedeværelsen af ​​pandaer og deres økonomiske indvirkning gennem turisme og bevarelse af økosystemer vil sandsynligvis mere end kompensere for enhver negativ indvirkning af reduceret udvikling.

Bevaringsstatus

Trusler mod denne art inkluderer krybskytteri, tab af habitat, menneskelig indgreb og problemer med avl i fangenskab. Turisme omkring gigantiske pandas levesteder betyder flere hoteller, bortskaffelsessystemer, biler, busser osv. Og mindre plads til pandaer. Resterende bambusskove i Kina understøtter kun omkring 1.000 vilde pandaer. Tretten pandareserver i alt et areal på 6.227 kvadratkilometer udgør halvdelen af ​​det resterende habitat. Også habitatet er opdelt i omkring 20 forskellige separate patches. Pandas har problemer med at migrere fra et sted til et andet. Selvom indsatsen viser forbedring i forhold til tidligere år, har zoologisk befolkning på omkring 100 pandaer over hele verden endnu ikke produceret nok unger til at opretholde sig selv. Den første vellykkede pandavl kom i 1980 i Mexico City Zoo, men spædbarnet døde efter 8 dage. I august 1999 blev en anden ung født i San Diego Zoo og ser ud til at blomstre. For at beskytte befolkningen i naturen har den kinesiske regering mange love mod anti-krybskytteri. Nogle overtrædere af disse love er endda dømt til døden. I oktober 1989 fandt de første henrettelser sted for handel med pandaskind. Kina har også stoppet kommerciel skovhugst. I 1986 fandt en uddannelseskampagne sted blandt 5.000 landsbyer. Det forsøgte at lære landmænd og landsbyboere om pandabeskyttelse og afskrække dem fra at skære bambus. I 1992 godkendte den kinesiske regering det nationale bevarelsesprogram for kæmpepandaen og dens habitat. Siden 1980'erne er der indført mange programmer, der forsøger at redde disse store dyr. Succes med at opdrætte dem i fangenskab ser mere håbefuld ud, men i naturen er antallet stadig lavt. Nylige kinesiske undersøgelser har vist, at pandapopulationer faktisk har været stabile i 20 år, men al denne indsats er muligvis ikke nok til at redde denne art (Ward og Kynaston, 1995; World Wildlife Fund, 2001; Massicot, 2001)

Andre kommentarer

Der er en gammel kinesisk historie om, hvordan gigantiske pandaer fik deres unikke markeringer. En ung pige, der var en ven af ​​disse bjørne, døde, og pandas blev ramt af sorg. De græd ved begravelsen og gned deres øjne med armene. Den mørke farve fra armbåndene blev tørret af deres øjne. Bjørnen kramede sig derefter og markerede deres ører, skuldre, bagben og rumpe, hvilket resulterede i det mønster, der ses i dag. Klassificeringen afA. melanoleucahar været svært for forskere at blive enige om. Kæmpe pandaer har flere karakteristika til fælles, som bambus spisning, med røde pandaer, der undertiden er blevet betragtet som medlemmer af vaskebjørnefamilien (men i øjeblikket også er klassificeret med bjørne). I dag er det bredt accepteret med lille tvivl om, at kæmpe pandaer tilhører bjørnfamilien (Ward og Kynaston, 1995).

Bidragydere

LeeAnn Bies (forfatter), University of Michigan-Ann Arbor, Cynthia Sims Parr (redaktør), University of Michigan-Ann Arbor.

Populære Dyr

Læs om Anas americana (amerikansk wigeon) på Animal Agents

Læs om Phalaenoptilus nuttallii (almindelig dårlig vilje) på Animal Agents

Læs om Potoroidae (bettongs, potoroos og rotte-kænguruer) på Animal Agents

Læs om Accipiter nisus (Eurasian Sparrowhawk) på Animal Agents

Læs om Platanista gangetica (Ganges river dolphin) på Animal Agents

Læs om Manis temminckii (malet pangolin) på dyre agenterne