Alcelaphus er stadig en genvej

Af Kristin Batty

Geografisk rækkevidde

Hartebeesten,Alcelaphus buselaphus, blev oprindeligt fundet i græsarealer over hele det afrikanske kontinent (Walker 1997). Det varierede fra Morroco til det nordøstlige Tanzania, og syd for Congo varierede det fra det sydlige Angola til Sydafrika. Dets rækkevidde er dog drastisk reduceret på grund af menneskers jagt, ødelæggelse af levesteder og konkurrence med husdyrkvæg. Nu findes hartebesten kun i dele af Botswana, Namibia, Etiopien, Tanzania og Kenya.

  • Biogeografiske regioner
  • etiopisk
    • hjemmehørende

Habitat

A. buselaphus beboer savannerne og græsarealerne i Afrika. Det er tolerant over for høje græsser og kan findes i skovområder eller kratningsområder mere end andre alcelaphines (Nowak 1997; Schaller 1972; African Wildlife Foundation).



  • Terrestriske biomer
  • savanne eller græsarealer
  • krat skov

Fysisk beskrivelse

Hartebeest er en stor hovdyr, der spænder fra 1,5 m til 2,45 m i længden. Halen er 300 til 700 mm, og skulderhøjden er 1,1 til 1,5 m. Det er kendetegnet ved en stejlt skrånende ryg, lange ben, store kirtler under øjnene, en tuftet hale og en lang, smal talerstol. Kropshåret er ca. 25 mm langt og har en ganske fin struktur. Det har lysere hårpletter på det meste af rumpe og bryst og på dele af ansigtet. Det er blevet antydet, at det blegne hår på rumpen kan præsenteres for at tiltrække kammerater eller for at afværge aggressorer. Der er flere underarter, der adskiller sig fra hinanden ved pelsfarve, der varierer fra lysebrun til brungrå og ved hornform. Alle underarter har to horn, i begge køn, der stiger fra en enkelt pedicel og er 450 til 700 mm lange. Seksuel modenhed kan forekomme så tidligt som 12 måneder, men medlemmer af denne art når ikke deres maksimale vægt før 4 år (Kingdon 1989). Hartebeesten har en levetid på 11 til 20 år (Walker 1997; African Wildlife Foundation).



  • Andre fysiske træk
  • endoterm
  • homoiotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuel dimorfisme
  • udsmykning
  • Område masse
    75 til 200 kg
    165,20 til 440,53 lb

Reproduktion

Avl i A. buselaphus finder sted i territorier, der er forsvaret af enlige hanner, fortrinsvis i åbne områder på plateauer eller højderyg (African Wildlife Foundation). Territoriale mænd snuser kvindens kønsorganer. Hvis hun er østrig, følger hanen hende rundt med deprimerede ører. Han vil lejlighedsvis placere sig sideværts over for kvinden og forsøge at blokere hendes vej. Når kvinden står stille, tillader hun hannen at montere hende. Kopiering er kort, men kan gentages flere gange. Kopiering afbrydes altid, hvis en anden mand trænger ind. Indtrængeren jages normalt væk (Kingdon 1989). Reproduktion varierer sæsonmæssigt afhængigt af befolkningen eller underarten af ​​Hartebeest involveret. Nowak (1997) rapporterer, at der er fødselstoppe fra oktober til november i Sydafrika, december til februar i Etiopien og februar til marts i Nairobi National Park. Drægtighed er 214-242 dage, og der fødes normalt en enkelt kalv. Kvinder isolerer sig i kratområder for at føde (Schaller 1972; African Wildlife Foundation). Dette er markant anderledes end fødselsvanerne hos deres nære slægtning gnuer, der føder i grupper på de åbne sletter. Kvinde A. buselaphus så lad deres unger være skjult i krat i et par uger, og kom kun tilbage for at sutte. Unge vænnes fra fire måneder (Kingdon 1989).

  • Nøgle reproduktive funktioner
  • iteroparøs
  • sæsonbestemt avl
  • gonokorisk / gonokoristisk / dioecious (køn adskilt)
  • seksuel
  • livlig
  • Avlsinterval
    Kvinde hartebeest føder et enkelt afkom ikke mere end en gang om året.
  • Parringssæson
    Parringssæsonen varierer i denne art afhængigt af befolkningens placering.
  • Række antal afkom
    1 til 1
  • Gennemsnitligt antal afkom
    en
    Alder
  • Dækningsperiode for rækkevidde
    7,13 til 8,07 måneder
  • Fravænningsalder
    4 til 8 måneder
  • Gennemsnitlig fravænningsalder
    4 måneder
  • Gennemsnitlig alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    Køn: kvinde
    730 dage
    Alder
  • Forældrenes investering
  • altricial
  • tilknytning til forældre efter uafhængighed

Levetid / levetid

Opførsel

Hartebeests er sociale dyr, der lever i organiserede besætninger på op til 300 dyr. De har været kendt for at danne aggregationer af op til 10.000 dyr. Inden for en besætning er der fire typer dyr: territoriale voksne hanner, ikke-territoriale voksne hanner, grupper af unge hanner og grupper af kvinder og unge. Kvinder inden for en besætning danner grupper på 5-12 dyr med op til fire generationer afkom i deres gruppe. De danner ikke sikre grupper med andre voksne kvinder. Det menes, at der er stærke dominansforhold mellem kvinder, og at disse grupper definerer den sociale organisation for hele besætningen. Kvinder er blevet observeret, at de lejlighedsvis kæmper med hinanden (Kingdon 1989). Mandlige afkom kan forblive hos deres mor i op til tre år, men efterlader normalt deres mødre omkring 20 måneder for at slutte sig til grupper af andre unge mænd. Ved 3 til 4 år kan mænd begynde at forsøge at overtage et område og hunnerne inden for det. Når et territorium er blevet etableret, vil hannen forsvare det og forlader normalt ikke. Hannerne er aggressive, og hvis de bliver udfordret, vil de kæmpe. En række hovedbevægelser og holdninger og aflejring af affald på etablerede dyngpæle går forud for enhver kontakt. Hvis det ikke er tilstrækkeligt, bøjer hanner sig fremad og springer med sænkede horn. Skader og dødsfald forekommer, men er ret sjældne. Kvinder og unge bevæger sig frit ind og ud af territorierne efter den bedste græsning. Hannerne mister deres territorium efter 7 til 8 år.




hvor bor tigersalamandere

Hartebeests er normalt iøjnefaldende og stillesiddende. De kan have en vagtpost til at advare flokken af ​​rovdyr. Selvom de ser lidt akavet ud, kan de nå hastigheder på 70 til 80 km / t. Schaller bemærker, at de er meget opmærksomme og forsigtige i forhold til andre slette hovdyr. Hartebeests stoler primært på deres vision om at få øje på rovdyr, og de fnyser for at advare hinanden om at nærme sig fare. De galopperer væk i en enkelt fil, efter at de ser et af medlemmerne af besætningsbolten (Kingdon 1989). De er blevet observeret slå, det vil sige en skarp 90 graders drejning efter kun at have taget 1-2 skridt i en given retning (Caro 1994; Nowak 1997; Schaller 1972; African Wildlife Foundation).

A. buselaphus migrerer ikke, selvom en befolkning under ekstreme forhold, såsom en tørke, kan ændre sted betydeligt (Verlinden 1998).

  • Nøgleadfærd
  • lodret
  • bevægelig
  • stillesiddende
  • territoriale
  • Social
  • dominanshierarkier

Kommunikation og opfattelse

  • Opfattelseskanaler
  • taktil
  • kemisk

Madvaner

Hartebeests er græssere, der næsten udelukkende lever af græs (African Wildlife Foundation). Mere end 95% af deres mad i den våde sæson (oktober til maj) er græs, og græs udgør aldrig mindre end 80% af deres diæt (Schuette 1998). Schuette fastslog det A. buselaphus i Burkina Faso, Vestafrika spiser primærtAndropogongræs i regntiden. Mellem sæsoner er deres kost primærtCulmsgræs. Det spiser en lille procentdel afHyparrhenia(et græs) og bælgfrugter hele året.Jasminium kerstingiier også en del af sin diæt i begyndelsen af ​​regntiden. Hartebeest er usædvanligt tolerant over for mad af dårlig kvalitet. Schuette hævder, at den lange talerstol iA. bucelaphusforbedrer tøjningsevnen og gør det muligt at afgrøde græs bedre end andre kvæg. Når tilgængeligheden af ​​saftige græsser er begrænset, som i den tørre sæson, er hartebesten således i stand til at spise de hårdere senescentgræs. Det er blevet underbygget andetsteds A. buselaphus er i stand til at fordøje en højere procentdel af sin mad end andre kvæg (Murray 1993).



  • Primær diæt
  • planteæder
    • folivore
  • Plantefødevarer
  • blade
  • frø, korn og nødder

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Hartebeest er et værdsat vildtdyr både for sit kød, der er anerkendt som en fremragende smag og som et trofæ. I øjeblikket er det let at komme på jagt på rejsepakker, der inkluderer søgning efter hartebeests på internettet (African Safari Consultants). Da det er temmelig stillesiddende og let synligt, er hartebesten ret let at jage (Kingdon 1989).

  • Positive virkninger
  • mad

Økonomisk betydning for mennesker: negativ

Hartebeest konkurrerer med kvæg om græsningsarealer. Selvom det er ønskeligt med deres kød, udviser hartebeests et komplekst socialt system og er svære at vedligeholde i et lukket miljø. Af denne grund er de ikke gode kandidater til domesticering. De er sjældne i zoologiske haver, fordi de er farlige for mennesker og hinanden, hvis de er tæt begrænsede (Kingdon 1989).

Bevaringsstatus

Swaynes hartebeest ( A. buselaphus swaynei ) og Tora hartebeest ( A. buselaphus tora ) er truet på grund af små og konstant faldende befolkninger. Fire andre underarter klassificeres af IUCN som lavere risiko, men vil blive bedømt som truet eller truet, hvis den igangværende bevaringsindsats afsluttes. Årsagerne til nedgang i befolkningen er ukendte, men er tilskrevet udvidelsen af ​​kvæg til områder, der fodrer hårdeste dyr, og i mindre grad ødelæggelse af levesteder og jagt. Kindon (1989) bemærker, at 'hartebeesten sandsynligvis har lidt den største sammentrækning inden for rækkevidde af alle afrikanske drøvtyggere.' Når det var produktivt i Afrika, har det nu meget begrænsede territorier.

Andre kommentarer

Der er beviser for, at hartebesten engang blev tæmmet af de gamle egyptere og brugt som et offerdyr (Kingdon 1990 og African Wildlife Foundation).


texas blind slange giftig

Bidragydere

Kristin Batty (forfatter), University of Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (redaktør), Museum of Zoology, University of Michigan-Ann Arbor.

Populære Dyr

Læs om Manis crassicaudata (indisk pangolin) på Animal Agents

Læs om Giraffa camelopardalis (giraf) på Animal Agents

Læs om Tragulus javanicus (mindre mus-hjorte) på dyre agenter

Læs om Eudocimus albus (hvid ibis) på Animal Agents

Læs om Calcarea på dyreformidlere

Læs om Rhinolophus capensis (Cape hestesko flagermus) på Animal Agents