Alouatta carayablack howler abe

Af Alicia LaValle

Geografisk rækkevidde

Alouatta carayafindes i regnskoven i det centrale Sydamerika, der spænder gennem det østlige Bolivia, det sydlige Brasilien, Paraguay og det nordlige Argentina.

(Walker 1999)



  • Biogeografiske regioner
  • neotropisk
    • hjemmehørende

Habitat

Alouatta carayarækkevidde varierer fra tropisk halvløvfældende galleriskov, hvor regnen er næsten konstant hele året, til tropisk løvskov plettet med savanne som åbninger, hvor der er en markant våd, varm sæson og en tør, kølig sæson.A. carayakræve, at skove med forskellige arter af planteliv lever til deres kostbehov. Meget af deres levesteder mindskes i øjeblikket ved ødelæggelse af disse skovtyper. (Welker et al. 1990, Rodrigues og Marinho-Filho 1995, Kowalewski og Zunino 1997)



  • Terrestriske biomer
  • savanne eller græsarealer
  • Skov
  • regnskov

Fysisk beskrivelse

Alouatta carayaer seksuelt dimorfe, hvor hanner gennemsnitlig 6,7 kg og kvinder gennemsnitligt 4,4 kg. Mandlig kropsstørrelse varierer fra 1,7 til 2,2 ft med haler af samme længde som deres krop. Kvindernes kroppe er i gennemsnit 1,6 fod med haler lidt længere end deres kroppe.A. carayaer også seksuelt dikromatiske. Hannerne har normalt sort hår, hvilket giver arten det almindelige navn Black Howler abe. Kvinder har dog mere gulbrunt eller olivenfarvet hår. Spædbørn fødes med en gylden pels, der ændres, når dyret modnes.A. carayahar lange, stærke haler af præhensil. Disse haler er hårløse på undersiden, hvilket giver dem mulighed for at være følsomme over for berøring og handle med at identificere ting, ligesom en 5. hånd. Det sorte ansigt er for det meste også hårløst med let buskede øjenbryn.A. carayahar brune, mellemstore øjne i frontal position. Næsepartiet er fremtrædende, og næseborene ligger tæt på hinanden. Som andre hylere har de forstørret hyoid og strubehoved, der huser vokalapparatet, hvor det karakteristiske hyl stammer.A. carayahar dog mindre fremtrædende underkæbe og udbulende hals end nogle brølere.

(Welker et al. 1990, Walker et al. 1999, Bicca Marquez og Calegaro Marquez 1998)



  • Andre fysiske træk
  • endoterm
  • bilateral symmetri
  • Seksuel dimorfisme
  • mand større
  • Område masse
    4 til 10 kg
    8,81 til 22,03 lb

Reproduktion

Parringssystemet afAlouatta carayasynes promiskuøs blandt gruppens medlemmer.

  • Parringssystem
  • polygynandrous (promiskuøs)

Drægtighedslængde forA. carayaer 187 dage. Undersøgelser har vist, at yngre kvinder har en svangerskabslængde på 10 til 12 måneder, hvor mere modne mødre kun har en graviditetslængde på 7-10 måneder. Kvinder føder et afkom pr. Fødsel og plejer spædbørn i omkring et helt år, før de parrer sig igen. Spædbørn er ca. 125 g ved fødslen.

(Welker og Schafer-Witt 1990, Skomager 1979)



  • Nøgle reproduktive funktioner
  • iteroparøs
  • gonokorisk / gonokoristisk / dioecious (køn adskilt)
  • seksuel
  • livlig
  • Avlsinterval
    Kvinder opdrætter en gang om året
  • Gennemsnitligt antal afkom
    en
  • Gennemsnitligt antal afkom
    en
    Alder
  • Gennemsnitlig drægtighedsperiode
    187 dage
  • Gennemsnitlig drægtighedsperiode
    187 dage
    Alder
  • Gennemsnitlig tid til uafhængighed
    12 måneder
  • Gennemsnitlig alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    Køn: kvinde
    1167 dage
    Alder
  • Gennemsnitlig alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mand)
    Køn: mand
    928 dage
    Alder

Kvinder plejer deres unger i omkring 12 måneder efter deres fødsel. Kvindelige afkom forbliver i deres fødselsgruppe og forbliver derfor hos deres mor længe efter at de er uafhængige.

  • Forældrenes investering
  • præ-befrugtning
    • klargøring
    • beskytter
      • kvinde
  • præ-klækning / fødsel
    • klargøring
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde
  • fravænning / flådning
    • klargøring
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde
  • forening efter uafhængighed med forældre

Levetid / levetid

Opførsel

De fleste brølaber lever i store sociale grupper, der generelt består af familiemedlemmer. Disse grupper ser ud til at være matrilineal, hvor hannerne spredes til ikke-fødselsgrupper, men ikke altid. IAlouatta carayagrupper der er normalt mellem 5 og 8, selvom de er blevet observeret i naturen i grupper op til 19 individer. Grupperne har nogenlunde lige kønsforhold, men kan have tendens til at have flere kvinder end mænd.A. carayapraktiser allomothering, hvor andre kvinder skal bære, pleje og beskytte andre spædbørn end deres egne. Voksne mænd ses også undertiden som forældre. Unge mænd har ikke lov til at håndtere spædbørn, da de ofte mishandler eller endda dræber dem. Overdreven konflikt er sjældent blevet observeret i A. caraya. Det opstår dog mellem unge mænd på det tidspunkt i deres liv, at nogle satte sig for at slutte sig til andre tropper.A. carayaer territoriale, men synes kun at forsvare det umiddelbare område, hvor de er på det tidspunkt, og territorier overlapper ofte. Alle medlemmer af gruppen 'hyler' hver morgen for at underrette nabogrupper om deres position formentlig for at opretholde afstanden mellem grupperne.A. carayaer også blevet observeret med afføring, undertiden dannet store dyngbunker om morgenen og aftenen og gnides sig på grene. Denne opførsel menes at være en måde at markere territorium på.

(Welker et al. 1990, Shoemaker 1979, Erwin og Mitchell 1986, Calegaro Marques og Bicca Marques, 1993)

  • Nøgleadfærd
  • arboreal
  • dagligt
  • bevægelig
  • territoriale
  • Social

Kommunikation og opfattelse

  • Opfattelseskanaler
  • taktil
  • kemisk

Madvaner

Alouatta carayaer følsomme. De spiser for det meste blade, men komplimenterer deres kost med frugt, knopper og blomster.A. carayakommer sjældent ned fra træerne, da deres fødekilde er helt i baldakinen, og deres vandbehov dækkes af deres mad. Men i især tørre tider vil de komme ned for at drikke vand i søer eller supplere deres kost med sumplevende urteagtige planter

(Erwin og Mitchell 1986, Welker et al. 1990, Rodrigues og Marinho-Filho 1996)


hvide ansigter saki

  • Primær diæt
  • planteæder
    • folivore
  • Plantefødevarer
  • blade
  • frugt
  • blomster

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Selvom der er rapporter omAlouatta carayabliver importeret til USA til brug som forsøgsdyr, der er lidt andet rapporteret om deres anvendelse. Flere Black Howler aber kan findes i zoologiske haver.A. carayajages også efter kød og pels.

(Muckenhirn 1976, Skomager 1979)

Bevaringsstatus

Alouatta carayatrues af tydelig og selektiv skovhugst, da de er stærkt afhængige af biodiversiteten i overvejende primære skove for deres kost. Nogle befolkninger er mere truede end andre. I henhold til de prioriterede primærbeskyttelsesprojekter for den neotropiske region fra den reviderede globale handlingsplan for primatbeskyttelse, A. caraya, i de argentinske provinser Formosa, Misiones, Salta og Corrientes er truet og en høj prioritet for bevarelse. Jagt pres påA. carayaspænder fra moderat på steder som San Jose, Bolivia til ingen i det nordlige Argentina.

(Welker et al. 1990, Mitchell og Erwin 1986, Peres 1997)

Bidragydere

Alicia LaValle (forfatter), University of Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (redaktør), Museum of Zoology, University of Michigan-Ann Arbor.

Populære Dyr

Læs om Alytes fødselslæger på dyreagenterne

Læs om Dugesia tigrina om dyreformidlere

Læs om Diphyllobothrium latum på Animal Agents

Læs om Oryctolagus cuniculus (europæisk kanin) på Animal Agents

Læs om Budorcas taxicolor (takin) på Animal Agents

Læs om Haliaeetus leucocephalus (skaldet ørn) på Animal Agents