Alouatta palliatamantled brølende abe

Af Sean Schoville

Geografisk rækkevidde

Mantlede brølaber findes i det sydlige Mexico (staterne Veracruz, Campeche, Chiapas, Oaxaca og Tabasco), fra Honduras i Mellemamerika til Colombia og det vestlige Ecuador i Sydamerika og muligvis i det sydlige Guatemala, hvor der er rapporteret om ubekræftede observationer (Reid 1997, Cortes-Ortiz et al. 1996). Dette område inkluderer de fleste skovhabitater, der ligger mellem havets overflade og 2500 meter (Reid 1997).

  • Biogeografiske regioner
  • neotropisk
    • hjemmehørende

Habitat

Mantlede brølaber lever i lavlands- og montane regnskove, herunder primære og regenererede skovhabitater. Stoner (1996) undersøgte to tropper af kappede brølaber i det nordøstlige Costa Rica for at bestemme habitatselektivitet i en lavlandsregnskov. Hun konkluderede, at der var troppespecifikke valg af levesteder inden for samme område og betydelig intraspecifik variation i fodermønstre. Efter to studiegrupper bemærkede hun, at den ene tropp havde en høj udnyttelse af primærskov (80%) frem for sekundærskov, mens den anden foretrak uforstyrret vandland (60%) frem for primærskov (30%).



  • Terrestriske biomer
  • Skov
  • regnskov

Fysisk beskrivelse

Mantlede brølaber er store og trætte med sort pels, og de fleste individer har lange, gule eller brune pels sadler (Reid 1997, Glander 1983). Lange vagthår er til stede på deres flanker og tjener det almindelige navn 'kappet' brøleabe (Glander 1983). Ansigtet er nøgt, sort og skægget, og den prehensile hale har en nøgen pude på undersiden nær bunden. Hannerne har en fremtrædende hvid pung, vejer 6 til 7 kg og har normalt længere skæg end kvindelige individer (Reid 1997, Glander 1983). Voksne hunner vejer typisk 4 til 5 kg, og nyfødte spædbørn vejer 0,4 kg og ser sølv til gyldenbrune ud (Glander 1983). Voksen hale størrelse varierer fra 520 til 670 mm, og kropslængde varierer fra 380 til 580 mm (Reid 1997). Tandformlen er (I 2/2, C 1/1, PM 3/3, M 3/3) X 2 = 36.




slangehovedfisk lavere klassifikationer

  • Andre fysiske træk
  • endoterm
  • bilateral symmetri
  • Seksuel dimorfisme
  • mand større
  • Område masse
    3 til 9 kg
    6,61 til 19,82 lb.
  • Gennemsnitlig basal metabolisk hastighed
    11.464 tommer
    Alder

Reproduktion

Mantlede brølaber er polygyne.

  • Parringssystem
  • polygynøs

Kvinder når seksuel modenhed omkring 36 måneder og er typisk 42 måneder gamle ved deres første fødsel (Glander 1980). De gennemgår en regelmæssig østruscyklus med en gennemsnitlig varighed på 16,3 dage og viser seksuelle hudændringer, især hævelse og farveændring (fra hvid til lyserød) af labia minora. Selvom ægløsningstiden er ukendt, kan den forudsiges af alfahanens opførsel, da han kun kopulerer midtpunktet for hævelse af seksuel hud og forbliver uinteresseret på andre tidspunkter. Opdræt finder sted året rundt uden nogen tilsyneladende sæsonvariation, og en kvinde deltager generelt i flere parringer inden undfangelsen. Seksuel modenhedsalder for mænd er 42 måneder, men mænd, der forsøger at opdrætte i ikke-maternelle grupper, kan blive forsinket, indtil social status er opnået, generelt kun hvis de er ældre end 6 år (Glander 1980). Den typiske kopulationssekvens begynder, når en kvinde nærmer sig en mand (typisk inden for 1 meter) og begynder rytmiske tungebevægelser, mens den vender mod ham (Young 1982). Hanen reagerer med rytmiske tungebevægelser, og inden for et minut drejer kvinden sig og hæver sin rumpe. I mellemtiden har hannen opnået en erektion og monterer straks hunnen og udfører 5-20 bækkenstød i løbet af 20-60 sekunder. Dyrene vender sig derefter sidelæns og løsner sig og sidder normalt stille i flere minutter, før de langsomt går væk (Young 1982). Graviditet varer i gennemsnit 186 dage (6 måneder), og fødselsintervallet er ca. 22,5 måneder (Glander 1980). Når spædbarnet er 4 måneder gammelt, har det ikke længere nogen indflydelse på moderens fremtidige reproduktion, og hvis et spædbarn dør inden for denne 4-måneders periode forkorter fødselsintervallet. Den højeste reproduktive succes optræder hos kvinder i den midterste rang, med alfa-positionen lavere muligvis på grund af konkurrencepres, og spædbarnsdødelighed synes at være lavere, når tidspunktet for fødsler i en gruppe kvinder er grupperet (Glander 1980).



  • Nøgle reproduktive funktioner
  • iteroparøs
  • avl året rundt
  • gonokorisk / gonokoristisk / dioecious (køn adskilt)
  • seksuel
  • livlig
  • Avlsinterval
    Kvinder opdrætter en gang hver 22,5 måned
  • Parringssæson
    Opdræt foregår året rundt
  • Gennemsnitligt antal afkom
    en
  • Gennemsnitligt antal afkom
    en
    Alder
  • Gennemsnitlig drægtighedsperiode
    186 dage
  • Gennemsnitlig drægtighedsperiode
    186 dage
    Alder
  • Gennemsnitlig alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    36 måneder
  • Gennemsnitlig alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    Køn: kvinde
    1095 dage
    Alder
  • Gennemsnitlig alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mand)
    42 måneder
  • Gennemsnitlig alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mand)
    Køn: mand
    1278 dage
    Alder

Unge kappe abernes adfærd varierer med alder og størrelse. Social udforskning og leg følger et omvendt 'U'-mønster, når det planlægges mod stigende alder, når sit højdepunkt på et tidligt ungdomsstadium og falder med den stigende efterspørgsel efter energi i fordøjelsen og foderblandingen (Baldwin og Baldwin 1978). Spædbørn tilbringer de første uger af deres liv ved at klamre sig fast til deres mor og pleje, og ikke løbe i løv indtil 3 ugers alderen og ikke forlade hendes side før den 5. uge i livet (Lyall 1996). I den 10. og 11. uge begynder spædbørn undersøgende fodring og vil bruge en betydelig del af deres tid uafhængigt af deres mor.

  • Forældrenes investering
  • præ-befrugtning
    • klargøring
    • beskytter
      • kvinde
  • præ-klækning / fødsel
    • klargøring
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde
  • fravænning / flydende
    • klargøring
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde
  • præ-uafhængighed
    • beskytter
      • kvinde
  • udvidet periode med ungdomsindlæring

Levetid / levetid

Opførsel

Generelt har kappede hyleaber en energisk konservativ livsstil, måske relateret til kost og fodringsstil, da de bruger størstedelen af ​​deres tid på at spise mad (Nagy og Milton 1979). Bevægelse forekommer i regnskovens baldakin og inkluderer quadrupedalism (gå, løbe og galoppere på understøtninger), bygge bro (krydse huller ved at strække) og klatre (Gebo 1992). Der er seksuel variation i bevægelsesstil, hvor mænd klatrer mindre, springer mere og foretrækker den høje baldakin sammenlignet med kvinder. Voksne mænd har en gennemsnitlig levetid på syv år, og kvinder lever typisk elleve til tolv år (Otis et al. 1981). Mantlede brølaber opretholder lineære hierarkier og viser komplekse interaktioner inden for den sociale gruppe. For eksempel afspejler plejeadfærd det sociale hierarki, da dominerende individer plejer underordnede (Jones 1979).

Gruppestørrelse varierer fra 10 til 20 medlemmer, generelt 1 til 3 voksne mænd og 5 til 10 voksne kvinder (Reid 1997). Kvinder udgør den stabile sociale enhed og forlader sjældent en gang etableret i en gruppe (Scott et al. 1978). Kønforholdet synes at finde et kritisk minimum på fire hunner for hver mand (Scott et al. 1978). Da dette forhold falder til under fire, kan ældre mænd muligvis bruge aggression til at køre yngre mænd væk eller vandre væk fra sig selv. På denne måde ser indvandring ud til at spille en vigtigere rolle end reproduktion i stigende befolkningsstørrelse (Glander 1980). Afstand mellem nabotropper synes i det mindste delvist at være afhængig af vokal kommunikation mellem mænd (Whitehead 1987). Opkald inkluderer woofs, grynt, bjef og hyl med de karakteristiske hyl, der forekommer ved skumring og daggry og som reaktion på enhver form for forstyrrelse (Reid 1997).



Inden for et socialt hierarki bestemmer rangordning en stor grad af adfærd og energiforbrug. For eksempel demonstrerede Jones (1996), at stigende alder eller størrelse hos kvinder i sidste ende medfører faldende reproduktionsværdi og en stigning i social adfærd (især foder efter mad). Yngre kvinder forsøgte sig markant mindre end forventet af deres samlede antal og efterlod opdagelsen af ​​kortvarige fødevarer til ældre hunner i den sociale gruppe, hvilket tyder på en egoistisk metode til at bevare reproduktiv eller konkurrencedygtig energi af yngre, højere rankede kvinder.

Natal-udvandring udføres af begge køn, hvor 79% af alle mænd og 96% af kvinderne forlader deres oprindelige sociale gruppe (Glander 1992). Hannerne kan forblive ensomme så længe som 4 år og går ikke ind i en gruppe, før alfahannen er udfordret med succes. Mandatet som alfahand er omkring 46 måneder, men når de først er i avlsposition inden for en gruppe, spredes hannerne ikke sekundært for at opdrætte i andre grupper. Kvinder tilbringer generelt ikke mere end et år i en ensom stilling og slutter sig til en gruppe (ved hjælp af en mand), når de er i stand til at stige til alfa-status, hvor de forbliver i hele deres liv. Glander (1992) antog, at konkurrence med nære slægtninge om begrænsede fødevareressourcer kan tilskynde til de høje observerede niveauer af fødsel. Ved at fastsætte, at dominanshierarkiet er mest åbenlyst under fodring, hævder han, at konkurrence om mad med fjerne slægtninge ville blive begunstiget mod en situation med nært pårørende. Dette ser ud til at understøttes af det faktum, at overlevende individer uden for gruppen deltager i grupper, der ikke indeholder familie.

  • Nøgleadfærd
  • arboreal
  • bevægelig
  • Social
  • dominanshierarkier

Kommunikation og opfattelse

  • Opfattelseskanaler
  • taktil
  • kemisk

Madvaner

Fødevareressourcer består hovedsageligt af blade, frugt og blomster og varierer sæsonmæssigt med ressource tilgængelighed (Glander 1981). Blomsttilgængeligheden er typisk høj i den tørre sæson, og frugterne er rigelige i den våde sæson. Deres kost er artsselektiv, og de græsser næsten udelukkende på træer (Estrada og Coates-Estrada 1986). Valg af mad påvirkes ikke kun af fordøjelighed og næringsværdi, men også af sekundære forbindelser (dvs. tanniner), der kan være uønskede (Glander 1981). Mens de søger, bruger de næsten lige store dele af deres fodringstid på at spise blade, når de bærer frugt, fortrinsvis at spise unge blade med højere protein / fiber-forhold og lavere tanninindhold (Estrada og Coates-Estrada 1986, Glander 1981). Prøveudtagningsadfærd kan være vigtig for at tilføje nye arter til en social gruppes fødevarebase og til at teste sæsonbestemte ændringer i plantesekundære forbindelser (Glander 1981).

Denne bladgræsning (folivorøs) diæt giver dem adgang til en niche, der er relativt uudnyttet af andre pattedyr, så de ofte er den vigtigste arboreale pattedyrs folivore i et bestemt område. Imidlertid kan andre konkurrenter lægge et betydeligt pres på tilgængelige bladressourcer, såsom den bladskærende myreAtta cephalotusi Los Tuxtlas, Mexico. For en omfattende liste over plantearter (34 arter i 21 familier), der er fodret i en mexicansk tropisk regnskov, se Estrada og Coates-Estrada (1986). For en liste over costaricanske plantearter, se Stoner (1996) og Glander (1981). Deres fodringshastighed blev beregnet til at være 53 g tørstof pr. Kg hver dag (Nagy og Milton 1979). Med andre ord ville en person i gennemsnitstørrelse have brug for at indtage 15% af sin kropsstørrelse i frisk mad om dagen i den tørre sæson.

  • Primær diæt
  • planteæder
    • folivore
  • Plantefødevarer
  • blade
  • frugt
  • blomster

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Et lille antal kappede brølaber bruges til videnskabelige eksperimenter.

Bevaringsstatus

Den kappede brøleabe er klassificeret som truet i USAs lov om truede arter af 1991 og sårbar i CITES Appendiks I. Under pres fra fragmentering af regnskov er mange brølere flyttet ind i skyggefulde kakao- og kaffeplantager, hvor skovhabitat er forsvundet, især i det sydlige Mexico (Estrada et al. 1999). Kontinuerlig tilbagegang kan have alvorlige konsekvenser for regnskovsmiljøer, da brølaber spiller en vigtig rolle i spredning af frø, og deres friske gødning udgør en vigtig ressource for møgbiller. Møbelbiller bruger brølerudskillelsen til både mad- og æglægningssteder, og så er der en stor sammenhæng mellem mugbilleoverfladen og overfladen af ​​brølaber. Det er blevet foreslået, at møgbiller er gode biodiversitetsindikatorer, men de er også af afgørende betydning i deres rolle som sekundære frøspredere og næringsstofcyklister. En populationsanalyse udført af Cortes-Ortiz et al. (1996) i det sydlige Mexico skønnede, at i alt 1.352 individuelle mantlede brølaber befinder sig i beskyttede områder, mens 10.249 forbliver i et ubeskyttet habitat. Mulige trusler inkluderer fragmentering af levesteder og naturkatastrofer. Cortes-Ortiz et al. (1996) foreslår bedre styring af beskyttede områder, oprettelse af nye reserver, udvikling af translokationsprogrammer, styring af befolkninger inden for fragmenterede områder, kontrol af menneskelig trafik, fremme af uddannelse og samarbejde med andre institutioner.


levetid på majsslange

Nogle beviser tyder på, at kappe-aberpopulationer igen bliver robuste. Befolkningen på Barro Colorado Island er et eksempel, hvor den led en alvorlig tilbagegang som følge af en gul feberepidemi (Collias og Southwick 1951), men vendte tilbage til en robust størrelse i slutningen af ​​1970'erne (Nagy og Milton 1979). Også beviser fra La Pacifica, Costa Rica indikerer, at regenererende skov bliver beboelig for kappede brølaber, hvor spredning og dannelse af nye sociale grupper har fundet sted (Glander 1992).

Bidragydere

Sean Schoville (forfatter), University of California, Berkeley, James Patton (redaktør), University of California, Berkeley.

Populære Dyr

Læs om Spermophilus citellus (europæisk jordekorn) på dyreformidlerne

Læs om gnavere (gnavere) på dyre agenter

Læs om Tasmacetus shepherdi (Shepherds næbhval) på Animal Agents

Læs om Rhinoderma darwinii på Animal Agents

Læs om Bubulcus ibis (kvæghejren) på dyreagenterne

Læs om Pteridophora alberti (King of Saxony bird-of-paradise) om Animal Agents