Alouatta seniculusred brøleabe

Af Rebecca V. Normile

Geografisk rækkevidde

Alouatta seniculushar den bredeste geografiske fordeling af alle primaterne i den nye verden. Røde brølaber spænder over hele den nordlige halvdel af Sydamerika, fra Colombia til Bolivia.

  • Biogeografiske regioner
  • neotropisk
    • hjemmehørende

Habitat

  • Terrestriske biomer
  • Skov
  • regnskov

Fysisk beskrivelse

Alouatta seniculuser let seksuelt dimorfe. Kvinder har en kropslængde på 46-57 centimeter; hanner, som er større, har en kropslængde på 49-72 cm. Begge køn har en lang, præhensil hale på ca. 49-75 cm. Pelsfarven på mænd og kvinder er en dyb rødbrun, selvom skyggen varierer lidt med alderen. Røde brølere har en stor hals med enorme underkæber og hyroideben, hvilket giver dem et forbudt udtryk.



(MacDonald, 1985) (Nowak, 1991).



  • Andre fysiske træk
  • endoterm
  • bilateral symmetri
  • Område masse
    4,5 til 6,5 kg
    9,91 til 14,32 lb

Reproduktion

På grund af et sådant ubalanceret kønsforhold eksisterer der hård seksuel konkurrence mellem og inden for røde brølende tropper. Røde brølmænd, der udvises fra deres fødselsgruppe, når de når seksuel modenhed, er tvunget til at invadere en gruppe udefra og få adgang. Når de har opnået dette, dræber de voldsomt alle spædbørn, der er til stede i gruppen. Ved at dræbe spædbørn i en nyligt invaderet gruppe kan en mand parre sig hurtigt og sikre, at gruppens nye afkom er hans eget. Mødre forsøger at beskytte deres afkom mod angreb på mænd. Desværre for kvinden er dette ikke særlig vellykket; mindre end 25% af afkom overlever en mandlig hylerinvasion.

Parringsadfærd for røde brølere er et andet interessant aspekt af deres sociale interaktion. Mænd og kvinder danner ofte samvær, et usædvanligt tæt rumligt forhold, før nogen seksuel udveksling er begyndt. Når disse foreninger er etableret, begynder seksuelle anmodninger. Selvom forførende opførsel kan udføres af begge køn, tager kvinden oftest den aggressive rolle. Når hun forsøger at tiltrække en mand, nærmer kvinden sig ham og bevæger sit tonque rytmisk. Hanen svarer muligvis på samme måde, men hvis han ikke gør det, kan kvinden måske bare prøve at lokke en anden mand.



  • Parringssystem
  • polygynøs

Alouatta seniculusser ud til at opdrætte hele året. I to levesteder i Venezuela reduceres fødselsfrekvensen imidlertid i den tidlige våde sæson, maj til juli. Østrøs cyklus spænder fra 16-20 dage, hvor kvinden er modtagelig i 2-4 dage. Røde kvindelige hunner føder for første gang omkring 5 år, mens mænd normalt ikke får et afkom før cirka 7 år. Derfor når en kvinde seksuel modenhed et par år før en mand.

(MacDonald, 1985) (Nowak, 1991) (Smuts et al., 1986)

  • Nøgle reproduktive funktioner
  • iteroparøs
  • avl året rundt
  • gonokorisk / gonokoristisk / dioecious (køn adskilt)
  • seksuel
  • livlig
  • Parringssæson
    Røde brølaber opdrætter året rundt
  • Gennemsnitligt antal afkom
    en
    Alder
  • Gennemsnitlig drægtighedsperiode
    190 dage
    Alder
  • Gennemsnitlig alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    5 år
  • Gennemsnitlig alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    Køn: kvinde
    1475 dage
    Alder
  • Gennemsnitlig alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mand)
    7 år

NyfødtA. seniculuser først ret hjælpeløse og bæres rundt ved moderens mave. Unge røde brølere begynder at bruge deres haler, før de er en måned gamle. Et spædbarn bruger halen til at fastgøre sig til sin mor, for i denne fase af sit liv lægger mor kun lidt eller ingen opmærksomhed på sit afkom og undlader at give barnet nogen hjælp!



  • Forældrenes investering
  • præ-befrugtning
    • klargøring
    • beskytter
      • kvinde
  • præ-klækning / fødsel
    • klargøring
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde
  • fravænning / flydende
    • klargøring
      • kvinde
  • udvidet periode med ungdomsindlæring

Levetid / levetid

Opførsel

Røde brølaber lever i relativt store sociale grupper bestående af ca. 10 individer, hvor kun en eller måske to af individerne er mænd.Alouatta seniculusudviser mange interessante adfærd. De er mest berømte for deres 'dawn chorus', et øredøvende brøl, der kan høres op til 5 kilometer væk! Disse genklangshyl, primært udført af hanner i en gruppe, besvares af alle andre brøletrupper inden for øreskud. På denne måde kan en gruppe konstant informere en anden om dens nøjagtige placering og dermed undgå et energisk dyrt skænderi om ressourcer.

Under fødslen bliver en nyfødt som regel fokus for flere andre hunners opmærksomhed. Typisk er det kvinder uden egne spædbørn, der tiltrækkes af disse spædbørn. I disse tilfælde er hunnerne ekstremt blide over for de små og rører ved dem med deres mundkurve og hænder. De kan endda lejlighedsvis opmuntre barnet til at kravle på dem. Mænd er også kendt for at tolerere aktiviteter for spædbørn i deres tropp. Svarende til de voksne hunner tillader de mandlige røde brølere også spædbørn at klatre over dem. Dette finder naturligvis sted længe efter at hannen har dræbt alle afkom, der ikke er hans eget.

(Crockett, 1984) (DeVore, 1965) (Hausfater & Hrdy, 1984)

  • Nøgleadfærd
  • dagligt
  • bevægelig
  • Social
  • dominanshierarkier

Kommunikation og opfattelse

  • Opfattelseskanaler
  • taktil
  • kemisk

Madvaner

Alouatta seniculuser primært følsomme. Bladene har lave næringsstoffer og sukker sammenlignet med andre fødevarevalg, og røde brølaber har to store sektioner i bagarmen, der indeholder de bakterier, der er nødvendige for at fordøje cellulosen i bladene. Denne ændring i anatomi resulterer i en stor tarm, der optager en tredjedel af deres samlede kropsvolumen. Derudover hjælper deres ekstremt dybe underkæbeben røde brølere med at tygge.Alouatta seniculusforbedrer også deres fordøjelseseffektivitet ved primært at fodre på ømme unge blade og på nogle arter af blade, der er usædvanligt nærende. Derudover spiser de sukkerholdige frugter og blomster, når disse er tilgængelige, men kan opretholde sig selv i flere uger ad gangen på kun blade, forudsat at disse er af høj kvalitet.Alouatta seniculustilbringe næsten hele deres liv nær den øverste baldakin i skoven, hvor sådanne blade er mest rigelige (Devore, 1965) (MacDonald, 1985).

  • Primær diæt
  • planteæder
    • folivore
  • Plantefødevarer
  • blade
  • frugt
  • blomster

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

På grund af deres relativt store størrelseA. seniculussammen med andre brylearter jages der efter mad og er underlagt kommerciel eksport (Nowak, 1991).

Bevaringsstatus

Selvom flere andre Alouatta-arter er truet,A. seniculushar ingen særlig bevaringsstatus. Imidlertid er røde brølere blevet sjældnere i nogle områder, sandsynligvis på grund af ødelæggelsen af ​​deres habitat. Heldigvis er de stadig overflod i Brasilien (Nowak, 1991).

Andre kommentarer

Røde brølere har en morsom reaktion på regnvejrsdage i den tropiske våde sæson. Som reaktion på kraftige regn hyler de enten ved begyndelsen eller ofte af lyden af ​​nærmerende regn og sidder bøjet, indtil regnen slutter (Clutton-Brock, 1977)!

Røde brølaber har overvundet problemer, der normalt er forbundet med at have blade som en vigtig fødekilde, herunder deres specialiserede kæbe- og mavestrukturer. Adfærdsmæssigt er de (sammen med de andre arter i deres slægt) unikke, fordi de har udviklet den højeste vokalisering af ethvert dyr i den nye verden. Disse tilpasninger har hjulpet dem med at blive en yderst vellykket primat - og alligevel er de stadig i stand til at sove mere end 15 timer om dagen!


remoras og hajer symbiotisk forhold

Bidragydere

Rebecca V. Normile (forfatter), University of Michigan-Ann Arbor.

Populære Dyr

Læs om Conraua goliath på Animal Agents

Læs om Argonauta argo på Animal Agents

Læs om Vireo bellii (Bells vireo) om dyreagenterne

Læs om Amazilia tzacatl (kolibri med rufous-tailed) på Animal Agents

Læs om Ajaia ajaja (roseate spoonbill) på Animal Agents

Læs om Notoryctemorphia (pungdyrsmoles) på Animal Agents