Amazona imperialisimperial amazon (Også: imperial papegøje)

Af Jim Carbone

Geografisk rækkevidde

Den kejserlige Amazonas (Imperial Parrot, Sisserou) er endemisk for øen Dominica i de mindre antiller. Tidligere mere udbredt over øen er det nu begrænset til Mount Diablotin i det nordlige Dominica, især den øvre Picard River Valley (Devil's Valley) på den nordvestlige side af bjerget.

(Collar et al 1992, Forshaw 1973)



BEMÆRK: UDVALGTE VILKÅR DEFINERES I 'KOMMENTARER' -DELINGEN I DETTE NARRATIV.



  • Biogeografiske regioner
  • neotropisk
    • hjemmehørende

Habitat

Den kejserlige Amazon er en montan art, der primært lever i højder fra 600 til 1300 meter. Lejlighedsvise observationer er foretaget så lave som 150 til 300 meter. Disse papegøjer bor i primær regnskovs baldakin og ned fra baldakinen kun som reaktion på mangel på deres normale madforsyning (se under 'Adfærd').

(Collar et al 1992)



  • Terrestriske biomer
  • regnskov
  • bjerge

Fysisk beskrivelse

TYPISKE MÅLINGER

(i mm medmindre andet er angivet)

Krop: 45 cm.



Vinge: mand 286, kvinde 284.

Hale: mand 169, kvinde 166.

Tarsus: mand 31, kvinde 32.

Eksponerede culmen: mand 39, kvinde 39.

Æg: 46 x 39.

GENEREL BESKRIVELSE

En tæt fugl, typisk papegøje-lignende i udseende med et stort hoved, stor næb med kroget øverste kæbe og en kort, firkantet hale. Se nedenfor for fjerdragtbeskrivelse.

Voksne fjerdragt

Hovedfjer, undtagen kinder og ørestykker mørke rødbrun-lilla med sort kant; øredæksler rødbrune; kinder brun-rødbrun kantet med sort; bryst og mave fjer lilla med sorte kanter; flanke og lårfjer grønne med grønblå spidser; undertail dækker olivengrøn med grønblå spidser; kappe, ryg, rumpe og overhaletæppe grøn kantet med sort; vinger grønne med rød carpel kant, mørk rødbrun spekulum på tværs af baser af ydre sekundærer, primærblå violetblå med grønne baser og brune spidser, sekundære grønne bliver violetblå mod spidserne, undervægtsdæksler grøn med blå spidser, undersiden af ​​flyvefjer grønne; hale rødbrun med grønblå spidser, centrale fjer og baser af laterale fjer oversvømmet med grøn; regning grålig-horn; iris gul til orange-rød; ben grå.


vestlige grå egern fakta

BILLEDFJEDER

Occiput, nakke og bagbenet grøn; bageste af kinder grønlig; irisbrun.

(Forshaw 1973)

  • Andre fysiske træk
  • endoterm
  • bilateral symmetri

Reproduktion

Par af kejserlige Amazoner besætter og forsvarer et redende område hele året, hvilket gør deres tilstedeværelse kendt med selvreklamerende displayflyvninger. Fravær fra territoriet er hyppigere fra september til december. Avlssæsonen er februar til juni, især fra marts til maj. Dette falder sammen med den tørre sæson og sæsonen med den største overflod af mad, hvilket igen understøtter fodring af ynglinger og yngler. Kejserlige Amazoner er blevet observeret rede i hulrum højt i stammerne til de dominerende skovtræer i deres habitat, chataignier (Sloanea berteriana) og gommier. Derudover er der ubekræftede rapporter om reden steder i toppen af ​​døde bjerg palme træstammer.

Reproduktionshastigheden for denne art er lav. Et par kan kun rede hvert andet år og flyver normalt en ung fra en kobling af to æg. Alder på første avl er ukendt, og det er heller ikke kendt, om tilgængeligheden af ​​reden er en begrænsende faktor.

(Collar et al 1992)

  • Nøgle reproduktive funktioner
  • iteroparøs
  • gonokorisk / gonokoristisk / dioecious (køn adskilt)
  • seksuel
  • oviparøs

Opførsel

Imperial Amazons er meget genert og vanskelige at komme til. De findes normalt i par eller små flokke, nogle gange med rødhalsede Amazoner ( A. arausiaca ), også hjemmehørende og endemisk i Dominica. De er særligt diskrete fra juli til november. De fodrer normalt i skovhimlen, men blev observeret fodring nær jordoverfladen på buske og vinstokke i 1979 og 1980 (se 'orkaner' i afsnittet 'bevarelse'). Deres fjerdragt blander sig meget godt med løv, hvilket gør dem vanskelige at se, når de fodrer i trætoppene. Tider med største aktivitet er 0600-1000 og 1600-1900. De bor normalt i store chataignier eller gommier træer, hvor de samme træer bruges år efter år. Opkaldene fra den kejserlige Amazon er en række hårde skrig, trompeterende squawks, skinkende fløjter og skrig. Som med de fleste papegøjer er ingen af ​​dens opkald melodiske eller sanglignende.

(Forshaw 1973, Collar et al 1992)

  • Nøgleadfærd
  • fluer
  • bevægelig

Kommunikation og opfattelse

  • Opfattelseskanaler
  • visuel
  • taktil
  • akustisk
  • kemisk

Madvaner

Imperial Amazons lever af brændstoffer, frø, nødder, bær, blomster og skud. Særligt foretrukne er frugterne og frøene fra bois cote ( Antillean tapura ), gommier ( Dacryodes excelsa ), kaklin ( Venøs clusia ), mangle ( Symphonia globulifera ) og bjergpalmer ( Dominikanske Euterpe og E. globosa ), inklusive de unge skud af disse to sidste. Derudover spiser de frugter og frø af balat ( Pouteria palladia ), træstribe ( Richeria grandis ), Hvidt træ ( Simarouba amara ), djævelens træ ( Licania ternatensis ), flodtræ ( Chimarrhis cymosa ) og karapit ( Amanoa caribaea ).

(Collar et al 1992, Forshaw 1973)

Bevaringsstatus

Den kejserlige Amazon betragtes som en reliktart. På grund af dets endemisme på Dominica og ødelæggelsen af ​​dets habitat vil dets rækkevidde altid være lille. Dette i kombination med sin lave reproduktive hastighed betyder, at den kejserlige Amazon altid vil være relativt sjælden. På grund af artens iboende generthed og meget robuste hjemmeterreng har befolkningsestimater en rimelig grad af usikkerhed. Et skøn fra 1990 satte hele bestanden på omkring firs fugle. Det seneste feltarbejde (fra 1999) estimerer en befolkning på under 200 personer. Trusler mod denne arts overlevelse er flere.

TAB AF LEVESTED

Habitatbeskyttelse er yderst vigtig for den fortsatte eksistens af det kejserlige Amazonas. Tilstrækkelig levesteder er nødvendig for at støtte og genopbygge befolkningen såvel som en bufferzone mellem papegøjer og menneskelig aktivitet. Papegøjehabitat er i vid udstrækning logget for værdifuld træ, produktion af trækul og omdannelse til dyrket land. Et skøn siger, at mere skov er gået tabt på Dominica i 1980'erne end i de foregående 1000 år. Selektiv skovhugst er lidt bedre end clearcutting, da de mest nødvendige træer til papegøernes overlevelse er målrettet. Også skovhugningsoperationer beskadiger den resterende vegetation omfattende og åbner skovene for yderligere menneskelig forstyrrelse. I nogle tilfælde af skovkonvertering til landbrug har sprøjtning af bananafgrøder efter sigende ført til forgiftning og blindhed hos papegøjer. I nogle tidligere skovområder i Dominica er genplantning af dominerende indfødte regnskovtræer mulig, især de områder, der ikke er konverteret til landbrug. Dette vil gavne papegøjepopulationerne, men det må betragtes som en del af en langsigtet strategi, da disse træer vokser langsomt. Fra januar 2000 vil oprettelsen af ​​Morne Diablotin National Park på Dominica blive afsluttet. Denne park, der første gang blev foreslået i 1976, er et enormt skridt fremad med at afsætte vitale levesteder til begge Dominicas truede papegøjer.

HURRIKANER

Mens dyrelivet i Caribien har haft mange årtusinder til at tilpasse sig orkaner, kan svækkelsen af ​​befolkningen gennem menneskelig aktivitet forstørre virkningerne af naturlige trusler til det punkt, hvor det ellers ville være et midlertidigt tilbageslag kan true med at eliminere hele arter. Orkanen David fra august 1979 var usædvanlig stærk og slog direkte over Dominica og ødelagde fem millioner træer alene i de sydlige skove. Træer, der ikke blev fældet, blev frataget frugt. Selv på den mest beskyttede del af øen blev fire ud af fem kendte kejserlige Amazonesteder ødelagt med lignende effekter andre steder. Papegøjepopulationer på øen blev reduceret med halvdelen som et resultat, og tidligere levedygtige befolkninger af kejserlige på Mount Anglais og Watt-bjerget blev reduceret til ikke-levedygtige tal. Den mindre magtfulde orkan Allen ramte Dominica i 1980 og fjernede igen frugt fra træer. Efter alt at dømme mislykkedes Imperial Amazons i to år i træk. I 1985 var alle befolkninger af kejserlige Amazoner uden for Mount Diablotin forsvundet. På nuværende befolkningsniveauer kan en anden orkan med Davids kraft og bane forårsage udryddelse af den kejserlige Amazon i naturen.

PREDATION

Mulige rovdyr fra kejserlige amazoner er boaer ( kvælerslange ), Bredvingede høge ( Buteo platypterus ), Opossums ( Didelphis marsupialis og rotter ( Rattus sp.). Kun Opossums menes at have nogen mulighed for at være en alvorlig trussel. De menes at være blevet introduceret i det nittende århundrede.

KONKURRENCE

The Pearly-Eyed Thrasher ( Margarops fuscatus ) er en mulig reden-stedskonkurrent, men det er tilsyneladende for usædvanligt i Imperials rækkevidde til at udgøre en alvorlig trussel. Der er ingen beviser for, at kejserlige og rødhalsede Amazoner konkurrerer med hinanden på trods af overlappende intervaller. Eksotiske papegøjearter, der holdes som kæledyr på Dominica, kan udgøre en trussel, hvis undslippe etablerer befolkninger. Der kan være behov for strengere kontrol med import af eksotiske papegøjer.

JAGT

Indtil begyndelsen af ​​1980'erne var jagt den mest betydningsfulde befolkningsbegrænsende faktor for kejserlige Amazoner. De blev ofte skudt til mad både af dominikanere og jægere fra nabolandet Guadelupe, især i regntiden, da de var fede og fremragende at spise. Dominikanske love, der begrænsede papegøjejagt, blev først vedtaget mindst så tidligt som det nittende århundrede. I 1914 blev jagten på papegøjer fuldstændig forbudt. I kølvandet på orkanen David blev der vedtaget et totalt forbud mod jagt på alle dyreliv. Bevaringsofficerer blev hyret til at håndhæve forbuddet, hvilket mest har bragt jagtproblemet under kontrol. Siden omkring 1981 har der været få tegn på jagtpres.

HANDLE

Tidligere var der indsamlet levende papegøjer til handel med kæledyr på Dominica gennem en praksis kaldet 'vingeskydning'. På grund af høje priser, der tilbydes for levende fugle (for det meste af beboere på øen) og utilgængeligheden af ​​reder til indsamling af unge, forsøgte mange lokale at vingeskytte fuglene, hvilket resulterede i død af mange papegøjer. Indsamling af papegøjer på nogen måde til handel med kæledyr er nu ulovligt på Dominica. Et obligatorisk registreringsprogram for alle fugle i fangenskab (med amnesti) har lukket markedet for kejserlige amazoner på øen. Smugling af papegøjer ud af øen til international handel med kæledyr ser ikke ud til at være en væsentlig trussel på nuværende tidspunkt. Imidlertid fortsætter skruppelløse udenlandske fuglesamlere forsøg på at erhverve begge Amazona-arter fra Dominica.

ANDRE FORANSTALTNINGER

Uddannelses- og bevidsthedsinitiativer blev startet for alvor omkring Dominica omkring 1980. Dominica Forestry Division afholder skolebesøg, offentlige foredrag, radioudsendelser, distribution af plakater og tee-shirts, cirkulerer et nyhedsbrev om bevaringsuddannelse og producerer et teaterstykke kaldet 'Parrot Poachers.'

(Collar et al. 1992, Forshaw 1973, Reillo, pers. Komm. 1999)

Andre kommentarer

FOR MERE INFORMATION

For de mest opdaterede oplysninger om status for den kejserlige Amazonas og andre truede arter, kontakt Rare Species Conservatory Foundation i Loxahatchee, FL på www.rarespecies.org.

DEFINITIONER

cere: ufjederet, tyk hud, der støder op til panden ved bunden af ​​overkæben.

CITES: Konvention om international handel med truede arter.

skjul: de mindre fjer af vingen eller halen, der dækker bunden af ​​de større fjer.

endemisk: begrænset til en given region.

udsatte culmen: Længde i en lige linje fra spidsen af ​​den øvre mandibel til hjernens forreste kant.

montane: en biogeografisk zone med relativt fugtige kølige bjergskråninger under trægrænsen, hvor store stedsegrønne træer dominerer.

nakke: bagsiden af ​​nakken, der ligger mellem nakken og ryggen.

nakkeknude: bagsiden af ​​hovedet, der ligger mellem kronen og nakken.

relict: en isoleret befolkning, der ser ud til at være et fragment af en tidligere bredt distribueret befolkning.

spekulum: et metallisk eller farvestrålende plaster, der omfatter den øvre overflade af de sekundære flyvefjer.

tarsus: det tredje distale segment af benet mellem crus (skaft, trommestok) og tæerne, typisk dækket af skalaer og kun fjeret ved det øvre led.

(Cox 1996, Woolf 1976)


stor frugt spiser flagermus

Bidragydere

Cynthia Sims Parr (redaktør), Animal Agents.

Jim Carbone (forfatter), Eastern Michigan University.

Populære Dyr

Læs om Picoides scalaris (spætte med stige) på Animal Agents

Læs om Anas cyanoptera (kanelblåt) på Animal Agents

Læs om Chironomidae om dyreformidlere

Læs om Urocyon cinereoargenteus (grå ræv) på Animal Agents

Læs om Phoebastria nigripes (albatross med sort fod) på Animal Agents

Læs om Macaca nigra (Celebes crested macaque) på Animal Agents