Anas formosa Baikal blågrøn

Af Gavin Smith

Geografisk rækkevidde

Baikal-patter (Anas formosa) er sæsonbestemte trækfugle, der typisk rejser mellem det nordlige og østlige Sibirien til det sydøstlige Kina. Fuglene rejser til Sibirien, Rusland for at yngle om sommeren og vandrer til det sydlige Japan, det sydøstlige Kina og Sydkorea om vinteren. I Sibirien kan disse ænder findes så langt nord som halvfjerds grader nordlig bredde og vest så langt som femogfirs grader østlig længde. Når der overvintrer, kan ænderne nogle gange findes så langt syd som Myanmar og det nordøstlige Indien. Overvintringsintervallet vokser muligvis i Kina ifølge de seneste tendenser. Imidlertid er den største koncentration til overvintring af Baikal-krikand stadig Sydkorea med en befolkning på over en million ænder i 2009. Der er fundet vandrende ænder i Alaska og den nordøstlige kyst af USA og lejlighedsvis i Europa. Mange ville tilskrive observationer i Nordamerika og Europa til domesticering og massesalg af disse fugle globalt i det tidlige 20. århundrede. Imidlertid har nogle individer været kendt for at migrere fra vilde ynglepladser i Sibirien til Centraleuropa.('Europas fugle', 2009; 'Distribution og taksonomi af verdens fugle', 1990; 'Vilde fugle introduceret eller transplanteret i Nordamerika', 1928; Bearhop, 2007; Howard og Moore, 1980; Lei og Chan, 2012 ; Young, 2010)

  • Biogeografiske regioner
  • nearctic
    • introduceret
  • palearctic
    • hjemmehørende
  • Orientalsk
    • introduceret
  • Middelhavet
    • introduceret

Habitat

I sommerens ynglesæson i Sibirien parrer ænderne sig i ferskvandsdamme og puljer i taiga- og tundra-regioner. Reder kan generelt findes i nærliggende marker eller blandt små træer i moser. Om vinteren ankommer fuglene til det sydøstlige Asien for at fodre og lade unge vokse fuldt ud i ferskvandsfloder og søer og lejlighedsvis også i brakvand. Når de er i deres overvintringszoner, forbliver de typisk nær landbrugsjord, fodrer i markerne om natten og bliver på vandet om dagen. Disse fugle ses ofte på deres overvintrende vandveje i meget store grupper blandet med andre ænder.('Europas fugle, Rusland, Kina og Japan', 2009; 'Distribution og taksonomi af verdens fugle', 1990; Bearhop, 2007; Howard og Moore, 1980; Lee et al., 2011; Lei og Chan , 2012; Lewthwaite, et al., 2008; Young, 2010)



  • Habitatregioner
  • tempereret
  • jordbaseret
  • ferskvand
  • Terrestriske biomer
  • tundra
  • taiga
  • Akvatiske biomer
  • søer og damme
  • floder og vandløb
  • brakvand
  • Vådområder
  • marsk
  • sump
  • bog
  • Andre habitatfunktioner
  • landbrugs
  • Rækkevidde
    0 til 4500 m
    0,00 til 14763,78 ft
  • Gennemsnitlig højde
    440 m
    1443,57 fod

Fysisk beskrivelse

I ynglesæsonen, fra juli til oktober, udviser haneblomster en levende fjerdragt, der gør dem umiskendelige. Hannerne har guld på hver kind, en sort stribe på toppen af ​​hovedet afgrænset af små hvide striber og en sort streg fra hvert øje til halsen. Sommeren avl fjerdragt af hanner inkluderer også mørke lyserøde bryster med en hvid stribe ned i midten, små hvide linjer fra siden af ​​brysterne op til skulderen, blågrå sider, en sort under halen, brun på ryggen og lang skulderfjer med et sort, hvidt og lysebrunt stribemønster. Kvinder er for det meste brune dækket med mørke pletter med en forreste hvidlig hals, der ofte strækker sig til kinderne. Ansigtsmønsteret er meget kontrasterende med mørke øjenstriber bag øjnene og en lille hvid plaster fjer foran øjet på en mørk baggrund. I løbet af ikke-ynglesæsonen ligner hannerne hunnerne i deres komplette brune farve, men kan beholde nogle af mønstrene nær deres øjne. Ungdyrene er brune med mindre kontrast og bestemte mønstre end hunnerne. Mandlige gennemsnitlige vægt er 437 gram, og kvinden gennemsnit 431 gram. Den ænderes typiske længde er 39 til 43 cm, og voksens vingefang varierer fra 180 til 220 mm.('Europas fugle', 2009; 'Wildfowl', 2010; Lee et al., 2011; Young, 2010)



  • Andre fysiske træk
  • endoterm
  • bilateral symmetri
  • Seksuel dimorfisme
  • køn farvet eller mønstret forskelligt
  • mand mere farverig
  • Område masse
    431 til 437 g
    15,19 til 15,40 oz
  • Rækkevidde
    39 til 43 cm
    15,35 til 16,93 tommer
  • Range vingespændvidde
    180 til 220 mm
    7,09 til 8,66 tommer

Reproduktion

Typisk migrerer til sibiriske sumpede skov- og engens ynglepladser i slutningen af ​​marts, begynder enkeltpersoner med Baikal-blågrønne snart frierier. Disse artsspecifikke displays inkluderer hannerne 'burping', et opkald foretaget ved kvakning mens de lodret strækker halsen og hunnerne 'nikkesvømning.' Næsten alle ænder er generelt monogame, men kun i en ynglesæson. I slutningen af ​​maj vælger kvindelige Baikal-patter placeringen og bygger deres egne reder og lægger mellem fire og ti æg. Æggene klækkes cirka 24 dage senere. De fleste ællinger har lært at flyve og er blevet uafhængige af moderen i august.('Animal Behavior', 1972; 'Birds of Europe, Russia, China, and Japan', 2009; 'Truede vilde dyr og planter i verden', 2001; 'Wildfowl', 2010; Lee, et al., 2011; Lei og Chan, 2012)

  • Parringssystem
  • monogame

Baikal-græsarealer vandrer nordpå til det østlige Sibirien for at opdrætte, rede og opdrætte deres unger. De pardannende skærme hjælper ænderne med at identificere og udvælge medlemmer af deres egen art, som de skal opdrætte med. Baikal-kvindelige tæver beskytter æggene og fortsætter med at passe ællingerne, indtil de når uafhængighed i begyndelsen af ​​august, cirka 4 til 5 uger efter hasting.('Animal Behavior', 1972; 'Birds of Europe, Russia, China, and Japan', 2009; 'Truede vilde dyr og planter i verden', 2001; Lei og Chan, 2012; Young, 2010)




livscyklus med citronhaj

  • Nøgle reproduktive funktioner
  • iteroparøs
  • sæsonbestemt avl
  • gonokorisk / gonokoristisk / dioecious (køn adskilt)
  • seksuel
  • befrugtning
  • oviparøs
  • Avlsinterval
    Baikal-patter yngler en gang årligt i slutningen af ​​foråret.
  • Parringssæson
    Baikal-patter yngler årligt i maj.
  • Områdeæg pr. Sæson
    4 til 10
  • Rækkevidde til ruge
    24 til 25 dage
  • Range flyvende alder
    4 til 5 uger
  • Rækkevidde til uafhængighed
    4 til 5 uger
  • Gennemsnitlig alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    1 år
  • Gennemsnitlig alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mand)
    1 år
  • Forældrenes investering
  • kvindelig forældrepleje
  • præ-klækning / fødsel
    • beskytter
      • kvinde
  • fravænning / flydende
    • klargøring
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde
  • præ-uafhængighed
    • beskytter
      • kvinde

Levetid / levetid

Dabbling ænder tæt beslægtet med Baikal-patter, såsom gråand , har været kendt for, at de ofte når 25 år i naturen, når de ikke jages. Jagt er den eneste største trussel mod ænderne, hvilket resulterer i en forkortet levetid.(Burton og Burton, 2002; Lee, et al., 2011; Lei og Chan, 2012)


gennemsnitlig levetid for en ulv

Opførsel

Baikal-patter er meget sociale, ofte i meget stort antal i deres sydøstasiatiske vintergrund. Fra dette område migrerer de årligt til ynglepladser i slutningen af ​​marts. Her udstiller de pardannende skærme som mandens 'burp' og kvindens 'nikkesvømning'. Ænderne forbliver på deres yngleplads og opdrætter kun med en kompis, indtil ællingerne kan flyve og er uafhængige af deres mødre. Hunnerne beskytter og opdrager de unge, og de unge lærer af at observere deres mor. De vandrer derefter tilbage til overvintringsområdet i begyndelsen af ​​august. Baikal-krikanden er blandt en gruppe ænder, der kendes som dabbling ænder, opkaldt efter den måde, de fodrer på vandet. I stedet for at dykke tipper ænderne deres kroppe, så de kan fodre med undervandsplanter og hvirvelløse dyr. Disse ænder er ikke territoriale, men truende gestus er almindelige blandt dem, der kan genkendes, når hanen løfter sit næb og viser mønstrene på nakken.('Animal Behavior', 1972; 'Endangered wildlife and plants of the world', 2001; 'Wildfowl', 2010; Bearhop, 2007; Howard and Moore, 1980; Khan, 2010; Lee, et al., 2011; Lei og Chan, 2012; Young, 2010)

  • Nøgleadfærd
  • fluer
  • natatorisk
  • dagligt
  • bevægelig
  • vandrende
  • Social

Hjem rækkevidde

Baikal-krikand er ikke territoriale, men bor i store samfund.('Europas fugle, Rusland, Kina og Japan', 2009; 'Distribution and Taxonomy of the Birds of the World', 1990; 'Truede vilde dyr og planter i verden', 2001; Bearhop, 2007; Howard og Moore, 1980 ; Khan, 2010; Lee et al., 2011; Lei og Chan, 2012; Young, 2010)



Kommunikation og opfattelse

Baikal-patter kommunikerer som med de fleste ænder med kvakksalver. Kvinder af de fleste dablende ænder, herunder Baikal-krikand, kvakker i det, der kaldes 'decrescendo-opkald'. Disse er så navngivne, fordi de typisk falder i volumen med rækkefølge. Hannerne kommunikerer, især i ynglesæsonen, med en lav, halsig 'wot-wot-wot grunt'. De parringsparametre af dabbling ænder har tendens til at være udførlige, men hannerne kvæler simpelthen, da de lodret strækker deres hals og skaber det, der kaldes en 'burp'. Hunnerne udfører 'nikkesvømning', svømmer med hovedet nede og nikker hurtigt, når de passerer hannerne. Mandlig avlsfjerdragt spiller en rolle i opfattelsen af ​​ægtefæller. Fordi hunnerne vælger deres makker, forhindrer fjerdragtopfattelsen og kommunikationen af ​​parringsskærme normalt hybridisering, selvom mange ænderarter med succes kan krydse hinanden.('Animal Behavior', 1972; 'Wildfowl', 2010; Johnsgard, 1968; Lei og Chan, 2012; Young, 2010)

  • Kommunikationskanaler
  • akustisk
  • Opfattelseskanaler
  • visuel
  • taktil
  • akustisk
  • kemisk

Madvaner

Baikal-blåfoder lever hovedsageligt af korn og frø, men forbruger også små hvirvelløse dyr, som regel akvatiske, såsom vandsnegle. Ænderne har tendens til at fodre i landbrugsmarker om natten og forblive på vandet om dagen, sove og fodre med alger og vandplanter.('Truede vilde dyr og planter i verden', 2001; Lee et al., 2011; Lei og Chan, 2012; Young, 2010)

  • Primær diæt
  • kødædende
    • bløddyr
  • planteæder
    • granivore
    • Alvorore
  • altædende
  • Dyrefoder
  • insekter
  • terrestriske leddyr, der ikke er insekter
  • bløddyr
  • jordiske orme
  • orme i vandet eller havet
  • akvatiske krebsdyr
  • andre marine hvirvelløse dyr
  • Plantefødevarer
  • frø, korn og nødder
  • alger

Predation

Ællinger af Baikal-patter kan blive bytte for små rovdyr, f.eks almindelige hunde , katte og ræve . Imidlertid kan få, hvis nogen, jordlevende rovdyr fange en uskadd voksen and. Nogle vingede rovdyr, som f.eks vandrefalken og nogle ugler kan bytte ænderne såvel som vandlevende rovdyr som Kinesisk alligator .(Farrand og Weidensaul, 1990)


guld og hvid marmoset

Økosystemroller

Baikal-krikandhjul hjælper med at holde insektdyrpopulationer i balance, når de lever af dem. De lever også af et stort antal ferskvandskrebsdyr. De største parasitter, der findes i disse fugle, er forskellige arter af rundorm, der findes i dabbling ands vandlevende bytte. Arter inkludererStreptocara incognita,Streptocara crassicauda,Echinuria uncinata. Disse parasitære nematoder når ofte ikke det voksne stadium af deres livscyklus, før de kommer ind i fugleværterne som æg eller larver.(Atkinson et al., 2008; Lee et al., 2011; Lei og Chan, 2012; Young, 2010)

  • Økosystempåvirkning
  • spreder frø
Kommensale / parasitiske arter
  • nematode (Streptocara incognita)
  • nematode (Streptocara crassicauda)
  • nematode (Echinuria uncinata)

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Baikal-patter betragtes som blandt de smukkeste ænder i verden og jages for deres fjer, kød og for sport. Ænderne handles også som kæledyr for deres ornamentale værdi.('Truede vilde dyr og planter i verden', 2001; 'Vilde fugle introduceret eller transplanteret i Nordamerika', 1928; Lee et al., 2011; Lei og Chan, 2012; Young, 2010)

  • Positive virkninger
  • handel med kæledyr
  • mad
  • kontrollerer skadedyrsbestanden

Økonomisk betydning for mennesker: negativ

Der er ingen kendte måder, hvorpå Baikal-krikandblade har en negativ økonomisk indvirkning på mennesker.

Bevaringsstatus

Baikal-patter er ikke i øjeblikket truet, men er klassificeret som sårbare. I 1980'erne og 1990'erne var disse ænder i tilbagegang og blev sjældne på grund af overjagt. Nu øges de imidlertid i antal hvert år på grund af stærkt nedsat handel og det faldende behov for brugen af ​​arten som en vigtig fødekilde. Baikal-patter er opført i konventionen om international handel med truede arter af vilde dyr og planter (CITES) under tillæg II, hvilket betyder, at selvom arten ikke er truet, kan det muligvis blive sådan, hvis handel og udnyttelse ikke er reguleret.('Truede vilde dyr og planter i verden', 2001; Lee et al., 2011; Lei og Chan, 2012; Young, 2010)

Bidragydere

Gavin Smith (forfatter), Radford University, Karen Powers (redaktør), Radford University, Kiersten Newtoff (redaktør), Radford University, Melissa Whistleman (redaktør), Radford University, Laura Podzikowski (redaktør), Special Projects.

Populære Dyr

Læs om Castor canadensis (amerikansk bæver) på Animal Agents

Læs om Dermoptera (flyvende lemurer) på Animal Agents

Læs om Pieris rapae på Animal Agents

Læs om Dipodomys heermanni (Heermanns kænguru-rotte) på Animal Agents

Læs om Centrolene prosoblepon om dyre agenter