Anser canagicus Kejser gås

Af Emily Brown

Geografisk rækkevidde

Anser canagicusfindes oftest langs Beringshavet. De vigtigste avlspopulationer findes i arktiske og subarktiske Alaska, dele af Canada såvel som det nordøstlige Rusland. De yngler hovedsageligt omkring Yukon-Kuskokwim Delta i Alaska. De fleste populationer af kejsergæs migrerer til de aleutiske øer om vinteren.('Audubon WatchList', 2010; 'BirdLife International', 2009; 'Chen canagica', 2009; Petersen, et al., 2010)

  • Biogeografiske regioner
  • nearctic
    • hjemmehørende

Habitat

Kejsergæs hviler langs kysten i løbet af ikke-ynglende sæson. Disse områder inkluderer strande, klipper og klitter samt langs rev. Kejsergæs udvælger ynglepladser, der er lidt længere inde i landet i lavlandet sump og enge i nærheden af ​​en vandkilde såsom en sø eller flodleje. En nærliggende vandkilde er afgørende for overlevelse, da gæs bruger dem til at flygte fra rovdyr. Rederne findes også på vegeterede vadehav og saltmyrer. Inden for en uge efter klækningA. canagicusgoslings bevæger sig ind i tidevandsområder tættere på kysten for at vokse.(Cannings og Hammerson, 2009; Eisenhauer og Kirkpatrick, 1977; Laing og Raveling, 1993)



  • Habitatregioner
  • tempereret
  • jordbaseret
  • Terrestriske biomer
  • tundra
  • Akvatiske biomer
  • kystnære
  • brakvand
  • Vådområder
  • marsk
  • Andre habitatfunktioner
  • vandløb

Fysisk beskrivelse

Voksne kejsergæs er små vandfugle i gennemsnit mindre end 3 kg og ca. 69 cm lange. De er seksuelt monomorfe med mænd i gennemsnit kun lidt tungere end kvinder. Kejsergæs udviser et helt hvidt hoved og nakke, der ofte bliver farvet en rustfarve af jernoxid til stede i et antal tidevandsdamme. Hage og hals er sorte med resten af ​​kroppen dækket af grå fjerdragt spærret med sort og hvid. Deres næb er korte og lyserøde, mens deres svømmefødder er lys orange. Halefjer er hvide med sorte undertailovertræk.Anser canagicusgoslings er dækket af dungrå fjer og har normalt et sort næb.('Emperor Goose', 2010)




pacu fisk videnskabeligt navn

  • Andre fysiske træk
  • endoterm
  • homoiotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuel dimorfisme
  • køn ens
  • mand større
  • Gennemsnitlig masse
    2,8 kg
    6,17 pund
  • Gennemsnitlig længde
    68,5 cm
    26,97 tommer

Reproduktion

Kejsergæs udviser et monogamt parringssystem og bindes kun med en anden gås, hvis den forrige makker dør. Der vides ikke meget om dannelsen af ​​parbindinger, men de dannes, når ynglepladserne nås. Da kopulation sjældent ses, antages det, at parring sker enten lige før eller under migration til ynglepladser.(Eisenhauer og Kirkpatrick, 1977; Petersen, et al., 2010)

  • Parringssystem
  • monogame

Når de ankommer til reden, begynder hunnerne at bygge rede. Æggene lægges normalt inden for de første 10 dage efter ankomst. Koblingsstørrelse varierer fra 3 til 8 æg med et gennemsnit på 5. Kvinder inkuberer æggene i 24 eller 25 dage, hvorefter goslingerne klækkes over en 10-dages periode. Goslinger klækket tidligere i ynglesæsonen har en meget højere sandsynlighed for at overleve den følgende vinter. De fleste goslings er fuldt fjerede 30 til 47 dage efter klækning og er i stand til at flyve 50 til 60 dage gamle. Goslings forbliver tæt på deres forældre gennem den første vinter og er endda blevet bemærket at vende tilbage til yngleplads med forældre det følgende forår. Selvom unge gæs måske vender tilbage til ynglepladser tidligt i livet, lægger de fleste hunner ikke deres egne æg før de er 3 til 4 år gamle.



Kejsergæs reder parasiteres almindeligvis af andre fugle. En undersøgelse udført i Yukon Delta yngleplads fandt, at et gennemsnit på 62% af reden havde parasitæg. Størstedelen af ​​disse æg var ikke lagt af andre arter, men af ​​andre kejsergæs. Kvinder og hanner beskytter aktivt deres reder, men hvis et parasitært æg lægges med succes i eller meget tæt på en rede, er det meget sandsynligt, at parret accepterer ægget.(Cannings og Hammerson, 2009; Eisenhauer og Kirkpatrick, 1977; Hupp, et al., 2006; Lake, et al., 2008; Pacific Flyway Council, 2006; Petersen, et al., 2010)

  • Nøgle reproduktive funktioner
  • iteroparøs
  • sæsonbestemt avl
  • gonokorisk / gonokoristisk / dioecious (køn adskilt)
  • seksuel
  • oviparøs
  • Avlsinterval
    Kejsergæs yngler en gang årligt.
  • Parringssæson
    Avlssæsonen finder sted fra slutningen af ​​maj til august.
  • Områdeæg pr. Sæson
    3 til 8
  • Gennemsnitlige æg pr. Sæson
    5
  • Gennemsnitlig tid til ruge
    24 til 25 dage
  • Range flyvende alder
    50 til 60 dage
  • Gennemsnitlig tid til uafhængighed
    50 til 60 dage
  • Rækkevidde ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    3 til 4 år
  • Rækkevidde ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mand)
    3 til 4 år

Kvinder er eneansvarlige for at vælge et redested, opbygge en rede og inkubere æggene. Den samme reden kan bruges flere år. Par jagter rivaliserende gåsearter, medlemmer af deres egen art såvel som unge fra tidligere sæsoner væk fra deres indlejringssteder. Mens både hanner og hunner forsvarer redenområdet, er hanner meget mere aggressive end kvinder. Mens kvinden inkuberer, forbliver hannerne tæt på reden for at afværge rovdyr og andre gæs. Ved udløbet af inkubationsperioden mister kvinder i gennemsnit 20,7% af deres kropsmasse på grund af energi, der udelukkende er fokuseret på at inkubere og beskytte æggene.

Når spædbørn er klækket, ruges de af hunner i de første 2 til 3 uger. Goslings er i stand til at foder inden for 24 timer efter klækning. Mens de unge fodrer, står de mellem deres forældre, som begge er yderst beskyttende. Hvis der kommer jordiske rovdyr, og der er en vandmasse i nærheden, flygter hele gruppen til vandet. Men hvis vandet ikke er tæt på, omgiver forældrene deres afkom, mens de hveser og klapper med vingerne mod det nærliggende rovdyr. Når et luftrovdyr rammer, skjuler unge under deres mors vinger, da faren hopper på og angriber rovdyret. Mænd er endda kendt for at fungere som lokkefugle, hvilket giver goslingerne og deres mor mulighed for at flygte. Ungdyr forlader yngleplads omkring slutningen af ​​august, men forbliver hos deres forældre indtil det følgende forår, når de jages væk fra ynglepladserne.(Eisenhauer og Kirkpatrick, 1977; Schmutz, et al., 1994; Thompson og Raveling, 1987)



  • Forældrenes investering
  • precocial
  • mandlig forældrepleje
  • kvindelig forældrepleje
  • præ-befrugtning
    • klargøring
    • beskytter
      • han-
      • kvinde
  • præ-klækning / fødsel
    • klargøring
      • kvinde
    • beskytter
      • han-
      • kvinde
  • fravænning / flådning
    • klargøring
      • han-
      • kvinde
    • beskytter
      • han-
      • kvinde
  • præ-uafhængighed
    • klargøring
      • han-
      • kvinde
    • beskytter
      • han-
      • kvinde
  • forening efter uafhængighed med forældre

Levetid / levetid

Forholdene i sommermånederne bestemmer, om unge vil overleve deres første vinter og migration. Mens den gennemsnitlige levetid for kejsergæs er blevet registreret til at være omkring 6 år med en maksimal forventet levetid på 12 år, mener mange forskere, at dette er en grov undervurdering. Dette er især fordi deres levetid virker meget lavere end lignende arter. Anslået årlig dødelighed varierer fra 63 til 94% for voksne.(Petersen et al., 2010; Schmutz et al., 1994; Zammuto, 1986)

  • Rækkevidde
    Status: vild
    12 (høje) år
  • Typisk levetid
    Status: vild
    11 (høje) år
  • Gennemsnitlig levetid
    Status: vild
    6 år

Opførsel

Store grupper af kejsergæs begynder deres årlige forårsmigration fra deres overvintringsgrund i de aleutiske øer i Alaska eller kommandørøerne i Rusland i begyndelsen af ​​marts. Disse gæs bevæger sig over Bristol Bay og ankommer til Yukon-Kuskokwim Delta mellem tidligt og midten af ​​maj. Gæs drager fordel af disse rige foringsfoderområder for foråret og forbereder sig på reden af ​​sommeren. Mellem slutningen af ​​maj og begyndelsen af ​​juni ankommer gæs til deres yngleplads på Seward-halvøen, St. Lawrence Island og Sibirien. Efterårsvandring vender stien med kejsergæs, der forlader slutningen af ​​august og begyndelsen af ​​september og ankommer tilbage til de aleutiske øer i slutningen af ​​november.

Migration er meget afhængig af isopbrud og vejrforhold, hvor fugle migrerer til forårets fodringspladser, når is forsvinder. Dårlige vejrforhold kan forhindre gæs i at rejse til deres næste destination, mens særligt godt vejr kan gøre det muligt for gæs at drage fordel af gode fodringsområder i længere perioder. Den tilbagelagte afstand mellem overvintrings- og redepladser spænder fra 650 til over 2500 km.

Mens de er på deres overvintrings- eller reden, er kejsergæs relativt stillesiddende. Især når de reden, har par relativt lidt at gøre med andre individer med undtagelse af defensiv adfærd, hvis en anden gås kommer for tæt på. I løbet af ikke-migrationssæsoner går eller svømmer kejsergæs meget mere regelmæssigt, end de flyver.

Som de fleste gæs er kejsergæs særligt godt tilpasset til at svømme og svømme på alle tidspunkter af året. Når man nærmer sig et landrovdyr, løber kejsergæs mest sandsynligt mod vand og svømmer til et sikrere område. Goslings er endda set dykning for at undgå rovdyr fra luften.('Chen canagica', 2009; Eisenhauer og Kirkpatrick, 1977; Hupp, et al., 2008; Pacific Flyway Council, 2006; Petersen, et al., 2010)

  • Nøgleadfærd
  • terricolous
  • fluer
  • natatorisk
  • dagligt
  • bevægelig
  • vandrende
  • territoriale
  • koloniale
  • Gennemsnitlig territoriumstørrelse
    14 m ^ 2

Hjem rækkevidde

Kejsergæs forsvarer aktivt deres avlsområde (i gennemsnit 14 kvadratmeter), før æg lægges, og indtil forældrene og gåserne forlader reden.(Eisenhauer og Kirkpatrick, 1977)


levetid for en ræve egern

Kommunikation og opfattelse

Kejsergæs har to typer opkald. Den første (der lyder som 'kla-ha kla-ha') høres hovedsageligt under vandring, når fugle grupperes i stort antal. Den anden type opkald (lyder som 'u-lugh u-lugh') opstår, når fugle bliver skræmt eller truet. Disse gæs kan også hvæse, når rovdyr eller andre gæs forsøger at nærme sig reden. Dette hvæsning er ofte parret med en defensiv kropsholdning eller ladning af den truende person. Denne art af gås er kendt for at være meget mindre vokal end de fleste andre gåsearter.

Kejsergæs stoler primært på deres sans for at genkende rovdyr eller konkurrenter. De er også afhængige af synet for at finde mad på land. Når man søger efter bløddyr, især under vandet eller i mudderet, bruger de primært deres berøringssans. Som alle fugle opfatter kejsergæs deres miljø gennem auditive, taktile, visuelle og kemiske stimuli.(Petersen, et al., 2010)

  • Kommunikationskanaler
  • visuel
  • akustisk
  • Opfattelseskanaler
  • visuel
  • taktil
  • akustisk
  • kemisk

Madvaner

Kejsergæs lever hovedsageligt af tidevandsvegetation og hvirvelløse havdyr. Vegetation inkluderer strandrug,kråbær,strandærterog sandurt. De er også kendt for at spise tang, ålegræs og havsalat. Mens kejsergæs måske spiser krebsdyr, spiser de hovedsagelig muslinger. I løbet af foråret og efteråret består deres diæt primært af blå muslinger og macoma muslinger . De søger efter disse hvirvelløse dyr ved at nedsænke hovedet under vandet for at finde deres bytte. En anden metode til at søge efter bytte kaldet 'puddling' forekommer på mudderlejligheder. En gås skaber puljer i lejlighederne ved at stemple fødderne og derefter forbruge de forstyrrede muslinger. Græs, sedge og pærer spises, når disse fugle bevæger sig inde i landet i reden.('Chen canagica', 2009; 'Emperor Goose', 2010; Eisenhauer og Kirkpatrick, 1977; Laing og Raveling, 1993; Petersen, et al., 2010; Schmutz, 1994)

Fodring er især vigtig for goslings, som er en af ​​meget få hvirveldyr, der får deres protein nødvendigt til vækst næsten udelukkende fra plantemateriale. Undersøgelser har antydet, at goslings kan forsøge at vælge mere proteinrige planter og specifikt foretrækker sumppilgræs (Triglochin palustris) når det er tilgængeligt og sikkert at få adgang til.(Laing og Raveling, 1993; Lake et al., 2008; Petersen et al., 2010)

  • Primær diæt
  • planteæder
    • folivore
  • Dyrefoder
  • bløddyr
  • akvatiske krebsdyr
  • Plantefødevarer
  • blade
  • rødder og knolde
  • alger

Predation

Mens nogle voksne gæs er forudbestemt af ræve og ørne, har unge en meget højere risiko for rovdyr. Røde ræve , polarræve , glasagtige måger , parasitiske jaegers ,kongeørne, sneugler ,minkog sandhill kraner er alle potentielle rovdyr af både goslings og æg. Lokale mennesker har også været kendt for at jage både unge og voksne samt indsamle æg til livsophold.

Når et rovdyr nærmer sig reden, hvisker kvindende hunner, løfter vingerne og får en truende kropsholdning. Hannerne beskytter også den broende kvinde og reden ved at hvæse, tage en truende kropsholdning eller lade rovdyret op. Voksne uden afkom fungerer også som en lokkefugl og fører rovdyr væk fra reden. Når det ikke er med æg eller meget unge unger, flygter kejsergæs normalt til vand, når de nærmer sig rovdyr.(Eisenhauer og Kirkpatrick, 1977; Petersen, et al., 2010; Schmutz, et al., 2001)

Økosystemroller

Kejsergæs er hovedsagelig planteædere, men lever også af bløddyr og har sandsynligvis en betydelig indvirkning på deres populationer. Det er blevet foreslået, at græsning faktisk øger væksten af ​​vegetation i habitatet, hvilket sandsynligvis gavner mange lokale organismer, der bruger vegetation til mad eller tildækning. Kvælstofrig gås fæces kan også hjælpe med vegetationsvækst. Voksne, unge og æg fra kejsergæs er bytte for lokale rovdyr.(Laing og Raveling, 1993)

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Kejsergæs blev jaget af eksistensjægere primært i Alaska. Historisk blev æg indsamlet i æglæggesæsonen, mens unge og voksne blev jaget om foråret. Kejsergæs bliver fortsat høstet i dag, men mange nylige jagtsæsoner er blevet lukket på grund af det lave befolkningstal. Kejsergæs sælges også som kæledyr rundt om i verden.('Audubon WatchList', 2010; 'Chen canagica', 2009; 'Emperor Goose', 2010; Petersen, et al., 2010)

  • Positive virkninger
  • handel med kæledyr
  • mad

Økonomisk betydning for mennesker: negativ

Der er ingen kendte bivirkninger af kejsergæs på mennesker.

Bevaringsstatus

Mellem 1964 og 1986 faldt kejsergåspopulationen i Alaska fra omkring 139.000 til 42.000 individer. IUCNs røde liste angiver, at årsagerne til dette fald er dårligt forstået. Mens befolkningen er mere end fordoblet siden 1986, og den nuværende befolkning forbliver stabil til let faldende, er kejsergæs stadig i fare på grund af jagtpraksis og olieforurening ved kysten. Det forventes også, at klimaændringerne kan begrænse ynglepladser, hvilket også fører til et fald i populationer. På grund af klimaændringer kan kejsergæsens habitat falde med så meget som 54% inden 2070.


hvor er afrikanske grå papegøjer fra

Forvaltningsplaner, som den, som Pacific Flyway Council har foreslået, understreger, at håndhævelse af nedbrud i ulovlig jagt og ægopsamling samt bevarelse af habitat og uddannelse af offentligheden om disse fugle er vigtige skridt til at beskytte kejsergåspopulationer i Alaska.('Chen canagica', 2009; Cannings og Hammerson, 2009; Pacific Flyway Council, 2006)

Bidragydere

Emily Brown (forfatter), University of Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (redaktør), University of Michigan-Ann Arbor, Rachelle Sterling (redaktør), Special Projects.

Populære Dyr

Læs om Ophiothrix fragilis (almindelig sprød stjerne) på Animal Agents

Læs om Sphyraena barracuda (Short barracuda) på Animal Agents

Læs om Cyclopes didactylus (silkeagtig anteater) på Animal Agents

Læs om Zalophus (Californien søløve) på Animal Agents

Læs om Passeridae (Spurve fra den gamle verden) om dyreformidlerne

Læs om Eurycea cirrigera (Southern Two-lined Salamander) på Animal Agents