Anser fabalisbean gås

Af Emily Clark

Geografisk rækkevidde

Anser fabalis, også kendt som bønnegæs, findes i dele af Europa og Asien. Der er fem underarter af denne fugl:A. f. fabalis,A. f. middendorffii,A. f. rossicus,A. f. serrirostrisogA. f. johanseni. Ikke alle kilder adskiller underarter, men det kan udledes fra placeringen.

UnderarterneA. f. fabalisfindes i Europa, de britiske øer og det østlige Rusland. De sommerer på nordlige breddegrader, specielt Finland, Sverige og det østlige Rusland. Vinterområdet for denne art ser ud til at være uregelmæssig. Det er dokumenteret i Holland, Skotland, Storbritannien, Tyskland, det sydlige Sverige, det sydlige Frankrig, det nordlige Italien, Ungarn, Polen og Belgien.



Anser f. Johansenisomre i det vestlige Sibirien og migrerer til det vestlige Kina, Kirghizstan og Kasakhstan. UnderarterneA. f. rossicustilbringer sine somre i det nordvestlige Sibirien. Dets overvintringsområde er i det sydøstlige og vesteuropa og det vestlige Kina. UnderarterneA. f. serrirostristilbringer sine sommermåneder i det østlige Sibirien og vintre i Kina, Japan og Korea.Anser f. centrale Dorffiideler sommergrund medA. f. serrirostris, alligevel kan den tidligere leve så langt som Ruslands stillehavskyst og ind i det nordlige Mongoliet. Det vintrer i det østlige Kina og Japan.



BeggeA. f. fabalisogA. f. rossicuser lejlighedsvis blevet set i USA (specifikt Alaska, Iowa og Washington) og Canada.(Bright, et al., 2008; Bruinderink, 1989; Dunn og Alderfer, 2011; Faragó og Gosztonyi, 2009; Jourdain, 1925; Müller, et al., 1999; Nilsson, 2011; Oglivie and Young, 2002; Pirkola og Kalinainen , 1984; Sibley og Monroe, 1990)

  • Biogeografiske regioner
  • palearctic
    • hjemmehørende

Habitat

I løbet af foråret findes bønnegæs i de koldere biomer i nærheden af ​​moser og søer, specielt habitater til tundra og taiga. Mens den overvintrer, besøger denne art store marker (især landbrugsjord), søer og sump. UnderarterneA. f. johanseniogA. f. serrirostrisfindes af søer og moser oftere end de andre underarter - antagelsen er, at mad, en begrænsende ressource i deres rækkevidde, er mere rigelig for dem i disse levesteder.(Bruinderink, 1989; Oglivie og Young, 2002; Stokes og Stokes, 2010)




afrikanske rock python fakta

  • Habitatregioner
  • tempereret
  • jordbaseret
  • ferskvand
  • Terrestriske biomer
  • tundra
  • taiga
  • Akvatiske biomer
  • søer og damme
  • floder og vandløb
  • Vådområder
  • marsk
  • sump
  • bog
  • Andre habitatfunktioner
  • forstæder
  • landbrugs
  • vandløb

Fysisk beskrivelse

Den fysiske beskrivelse af denne art deles generelt af hver underart, med undtagelsen at farve og størrelse på næb og kropslængde. Den største underart erA. f. middendorffii, som er 75 til 90 cm lang, mensA. f. rossicuser den mindste på 65 til 80 cm lang. Vingespændet varierer fra 140 til 190 cm på tværs af alle underarter. Kvinden vejer typisk 2,8 kg og hannen 3,4 kg. For alle underarter er hoved og ryg brune, og nakke og bryst er meget lysebrune. Maven er hvid med søjler af lysebrun på bryst, vingebue og lårovertræk. Spidserne på de brune vingefjer er foret i hvid, hvilket skaber stænger langs ryggen. Halefjederne har samme farve som vingefjederne. Benene på denne gås er orange. Ungdyr af disse arter ligner voksne, men med lettere farve og mindre spærring. Regningerne er lidt forskellige blandt de fleste underarter. Tre underarterA. f. fabalis,A. f. middendorffiiogA. f. johansenihar lange sorte regninger med en orange stribe over den øvre mandibel, selvom de to sidstnævnte har mindre orange. Regningen afA. f. rossicuser kortere og tykkere med orange nær den øvre mandibel.Anser f. Serrirostrishar en lang regning, der er sort med bare en stribe orange. Farvning ændres ikke efter sæson.('Bean Goose Anser fabalis', 2012; Dunn og Alderfer, 2011; Oglivie and Young, 2002; 'Parts of a Goose labeled', 2013; Stokes and Stokes, 2010)

  • Andre fysiske træk
  • endoterm
  • homoiotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuel dimorfisme
  • mand større
  • Område masse
    2,8 til 3,4 kg
    6,17 til 7,49 lb.
  • Rækkevidde
    65 til 90 cm
    25,59 til 35,43 tommer
  • Range vingespændvidde
    140 til 190 cm
    55,12 til 74,80 tommer

Reproduktion

Bønnegæs parrer sig for livet og kammerater vælges af livets anden vinter. Når man vælger en ægtefælle, udføres frierier over flere uger. Aktiviteterne kan omfatte flyvninger på tre eller fire fugle sammen eller en visning af halefjerne, når du svømmer. Imidlertid har kønsspecifikke roller været svære at bestemme på grund af ligheden mellem køn. Når en partner vælges, udføres 'Triumph Ceremony' af begge medlemmer af parret. Når denne ceremoni finder sted, fugle i slægten Anser stræk deres hals ud, læg hovedet tæt på hinanden og syng for hinanden. Dette initieres typisk af hannen, når han jager en anden mand væk. Ceremonien kan udføres i hele fuglenes levetid som en måde at forny partnerbåndet og styrke familiebånd, når unge er involveret. Unge deltager i denne ceremoni med forældrene, når de er til stede.(Ogilvie, 2010)

  • Parringssystem
  • monogame

Denne art opdrætter årligt, og par opdrager typisk de unge sammen. Lejlighedsvis (15% i en undersøgelse) opdrættes brøds af enlige forældre. Dette fund var iboende forbundet med jagt; da jagtpresset faldt, blev kun 5 til 10% af brødene rejst af en enlig forælder. Bønnegæs lægger typisk 4 til 6 æg, der inkuberes i 27 til 29 dage. Goslings flygtede omkring dag 40 og er først fuldstændig uafhængige indtil cirka 2,5 måneder. Seksuel modenhed opnås normalt i det andet eller tredje leveår. Van Impe (1996) gennemførte en undersøgelse af reproduktionsoverlevelsesgraden afA. f. rossicusfra 1970 til 1995. Han fandt ud af, at når han undersøgte år med store stikprøvestørrelser (60 til 120 flokke), overlevede 1,8 til 2,6 afkom (gennemsnit = 2,1) til vinteren. Det blev også foreslået, at de større flokke producerer flere overlevende afkom. Måske skyldes det, at større antal har større evne til at beskytte de unge.(Arzel, et al., 2006; Impe, 1996; Ogilvie, 2010)



  • Nøgle reproduktive funktioner
  • iteroparøs
  • sæsonbestemt avl
  • gonokorisk / gonokoristisk / dioecious (køn adskilt)
  • seksuel
  • oviparøs
  • Avlsinterval
    Bønnegæs yngler en gang om året.
  • Parringssæson
    Bønnegæs yngler i sommermånederne.
  • Områdeæg pr. Sæson
    4 til 6
  • Rækkevidde til ruge
    27 til 29 dage
  • Gennemsnitlig flydende alder
    40 dage
  • Gennemsnitlig tid til uafhængighed
    2,5 måneder
  • Gennemsnitlig alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    3 år
  • Gennemsnitlig alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mand)
    3 år

I andre Anser arter, både mænd og kvinder opdrager de unge, og indledende forskning tyder på, at dette er det samme for bønnegæs. I en undersøgelse blev ca. 85% af brødene opdrættet af begge forældre. Selv om nøjagtige roller for hvert køn ikke er blevet undersøgt yderligere for bønnegæs, deler andre medlemmer af slægten arbejdskraften, f.eks. Forsvarer mænd området og hunner fodrer gåserne.(Impe, 1996; Randler, 2007)

  • Forældrenes investering
  • mandlig forældrepleje
  • kvindelig forældrepleje
  • præ-klækning / fødsel
    • klargøring
      • kvinde
    • beskytter
      • han-
      • kvinde
  • fravænning / flydende
    • klargøring
      • han-
      • kvinde
    • beskytter
      • han-
      • kvinde

Levetid / levetid

En europæisk database over ældning af fugle rapporterer, at den ældste bønnegås, der blev fundet, var mindst 25 år, 7 måneder gammel, da den blev fundet død. Der blev kun rapporteret om en anden fugl, og den blev skudt i en alder af 12 år, 3 måneder.(Fransson, et al., 2010)

  • Gennemsnitlig levetid
    Status: vild
    25,6 år

Opførsel

Den vigtigste adfærd, der observeres hos gæs, er aggression, normalt når man forsvarer hjemmet. Aggression vises gennem tre nakkestillinger: oprejst (lodret), diagonalt og fremad. Oprejst nakkeposition ses ofte i Anser arter og ledsages af rysten af ​​halsfjerene. Vingerne kan flagre under dette, men er normalt ikke fuldt udstrakt i de fleste arter. Den fremadgående position signaliserer generelt en kommende kamp. Udover aggression er anden adfærd blevet dokumenteret, og nogle gange adskiller de sig mellem underarter. For eksempel,Anser f. Fabalismenes at være roligere endA. f. rossicus, der blev beskrevet som 'nervøs' (Van Impe, 1980). Typisk dagligt er gæs blevet observeret at skifte til nataktivitet, når jagttrykket fra mennesker intensiveres. Det er fundet, at der er rede til bønnegæs, der ligger i nærheden af vandrefalke og rubenede høge . Disse to arter fungerer som 'byttebeskyttere' og hjælper med at forsvare områder mod Artic ræve .(Arzel, et al., 2006; Kharitonov, et al., 2009; Ogilvie, 2010; Payne, 1981; Raveling, et al., 1972)

  • Nøgleadfærd
  • natatorisk
  • dagligt
  • bevægelig
  • vandrende
  • Social

Hjem rækkevidde

Forskning viser, at bønnegæs reden mindst 65 m væk fra andre gæs, men alligevel vil rede så tæt som 10 m til vandrefalpar.(Kharitonov, et al., 2009)

Kommunikation og opfattelse

Bønnegæs har høje opkald ligesom andre gæs. Beskrevet som en 'unk unk' (Stokes og Stokes, 2010) menes den dybe squawk at være lavere i A. fabalis serrirostris , de russiske underarter. Kommunikation i denne art er ikke godt dokumenteret, men der er nogle oplysninger fra andre arter i slægten Anser . Grågæs Brug opkald til at holde kontakten med hinanden og signalere, hvornår det er tid til at rejse. I stanghovedgæs goslingernes nødopkald viste sig at stige med afstanden fra forældrene. Det er muligt, at lignende kommunikationsformer bruges i bønnegæs. Bønnegæs antages at have godt syn, da de kan blive natlige, når de presses af jagt fra mennesker.(Lamprecht, 1989; Raveling, et al., 1972; Schmitt, 1994; Stokes and Stokes, 2010)

  • Kommunikationskanaler
  • visuel
  • akustisk
  • Opfattelseskanaler
  • visuel
  • taktil
  • akustisk
  • kemisk

Madvaner

Bønnegæs er planteædere. De spiser græs, frø, majs (Zea mays), ris (Oryza sativa), byg (Zea mays), hvede (hvede), Jeg er bønner (Glycin max), kartofler (Solanum tuberosum) og sukkerroer (Beta vulgaris).(Arzel, et al., 2006; Impe, 1996; Mizota og Shimada, 2007; Ogilvie, 2010)

  • Primær diæt
  • planteæder
    • folivore
    • granivore
  • Plantefødevarer
  • blade
  • rødder og knolde
  • frø, korn og nødder

Predation

Mennesker er de største rovdyr af bønnegæs, da jagt er en populær sport. Arktiske ræve kan lejlighedsvis true bønnegæs. Disse ræve har tendens til at angribe mindre gæs, men vil angribe reder, hvis lettere fødekilder ikke er tilgængelige. Rovfugle på døgnet er også rovdyr fra bønnegæs.(Arzel, et al., 2006; Impe, 1996)

Økosystemroller

Muller et al. (1999) fandt, at bønnegæs og hvidgæs , spredte virussenAvulavirusansvarlig for Newcastle Disease, som overføres til vilde og tamfugle såvel som mennesker. I 2008 blev denne art bekræftet som vært forCryptosporidiumogGiardia duodenalis, som begge har potentiel indvirkning på mennesker. Yderligere parasitter fundet i bønnegæs inkluderer nematoder (Epomid crami) og parasitiske helminter (Amidostomum anseris).(Arzel, et al., 2006; Borgsteede, et al., 2006; Kharitonov, et al., 2009; Müller, et al., 1999; Plutzer and Tomor, 2009; Yoshino, et al., 2009)

Kommensale / parasitiske arter
  • nematoder (Epomid crami)
  • Newcastle disease-virus (Avulavirus)
  • Cryptosporidium
  • Giardia duodenalis
  • helminths (Amidostomum anseris)

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Bønnegæs jages for sport og for næring. Produkter som puder er lavet af deres fjer.(Impe, 1996)

  • Positive virkninger
  • mad
  • kropsdele er kilde til værdifuldt materiale

Økonomisk betydning for mennesker: negativ

Den mest bemærkelsesværdige indvirkning af bønnegæs på økonomien er det udbyttetab, som landmændene står over for på grund af gæs, der græsser på deres marker i vintermånederne. Bruinderick (1989) fandt, at tørstofstab nåede op til 1100 kg pr. Ha. I 1984 betalte f.eks. Den nederlandske regering 450.000 € for at kompensere landmændene for deres tab. Muller et al. (1999) fandt ud af, at bønnegæs sprede virussenAvulavirusansvarlig for Newcastle Disease, som overføres til vilde og husdyrsfugle såvel som mennesker. Selvom de sundhedsmæssige virkninger på mennesker er ubetydelige, kan truslen mod den indenlandske fjerkræindustri være betydelig.(Bruinderink, 1989; Müller, et al., 1999)

  • Negative virkninger
  • afgrøde skadedyr
  • forårsager eller bærer sygdomme hos husdyr

Bevaringsstatus

Denne art anses for at være mindst bekymrende på IUCNs rødliste, selvom rapporter viser, at populationer kan være faldende. Royal Society for the Protection of Birds in Great Britain listerA. f. fabalis, som en 'rød' underart ogA. f. rossicussom 'rav'. Røde arter er de, der har størst bevaringsproblemer, med markante fald i yngleområdet eller ynglepopulationer over lange tidsperioder. Amber-listede arter kan opleve moderat tilbagegang eller kan være ekstremt begrænsede områder.Anser f. Rossicuser opført som sådan på grund af det lave avlspopulationstal. IUCN viser store trusler som habitatændring eller nedbrydning (dvs. tab af vådområder, dræning af søer osv.), Forurening (dvs. olieudslip) og pesticider, der er målrettet mod landbrugs skadedyrsarter.('Anser fabalis (Bean Goose)', 2013; 'Bean Goose Anser fabalis', 2012)

Bidragydere

Emily Clark (forfatter), Radford University, Karen Powers (redaktør), Radford University, Tanya Dewey (redaktør), University of Michigan-Ann Arbor.

Populære Dyr

Læs om Hemitheconyx caudicinctus (Fat-tail Gecko) på Animal Agents

Læs om Cnemidophorus uniparens (Desert Grassland Whiptail) på Animal Agents

Læs om Myiarchus cinerascens (flådefangst med aske) på Animal Agents

Læs om Chelus fimbriatus (Mata Mata) på Animal Agents

Læs om Parabuteo unicinctus (Harris 'høge) om dyre agenter

Læs om Turdus migratorius (amerikansk rødhake) om dyreagenterne