Antilocapra americana sonoriensissonoran pronghorn

Af Lisa Ingmarsson

Geografisk rækkevidde

Sonoran Pronghorn findes i det nearktiske område med en koncentration af befolkninger i det sydvestlige Arizona, og nogle spredes i det nordlige Mexico. Selvom arten Antilocapra americana spænder fra det sydlige Canada til det nordlige Mexico, er A. a. sonoriensis underarter har et meget begrænset interval.

Habitat

Sonoran Pronghorn beboer tørre sletter og ørken. I det sydvestlige Arizona findes denne art i brede alluviale dale adskilt af granitbjerge og mesas. Disse områder oplever overdreven vinterregn efterfulgt af en forårstørke, og sommerregn efterfulgt af efterårstørke. Det tørre, tyndt vegeterede landskab skyldes det tørre klima i denne region.



  • Terrestriske biomer
  • ørken eller klit
  • savanne eller græsarealer

Fysisk beskrivelse

Højde: ~ 0,9 m ved skulderen Sonoran Pronghorn har den karakteristiske artiodactyl kropsform. Denne underart har en særlig let opbygning, som bidrager til dens hurtige hastighed; Pronghorns er de hurtigste nordamerikanske pattedyr. Kvinder er ca. 10% mindre end mænd. Alle pronghorns har en meget kort, næppe mærkbar hale, ører, der er proportionale i størrelse med kroppen og med smalle punkter, ingen øvre hjørnetænder og veludviklede duftkirtler. Både hanner og hunner har horn, der er specialiseret med et lag hornskind, der dækker den benede kerne. Hornene er forgrenede i ca. 2/3 af afstanden mellem basen og spidsen. Imidlertid er bukkehornene 30,5 centimeter lange, hvorimod 'hornene er kortere end ørerne og ofte misdannede eller endog fraværende helt. Den øverste del af Pronghorn har en varm brunfarve, og nakken har en kort sort manke. Underkant, rumpe og 2 bånd over nakken er hvide. Mindre information er tilgængelig om Sonoran Pronghorns end om andre underarter af Antilocapra americana. Men da A.a.sonoriensis lever i et meget tørt klima, er det sandsynligt, at dets fysiologi er noget mere tilpasset til ekstreme forhold. Det skal udholde højere temperaturer, udsættelse for intens solstråling og mangel på vand og madressourcer. Alle disse betingelser kræver mere termoregulering og en balance i hydrering.

  • Andre fysiske træk
  • endoterm
  • bilateral symmetri

Reproduktion

Pronghorns har høje reproduktionshastigheder. Dette er en tilpasning til en kort levetid på 7 til 10 år, selvom enkeltpersoner sjældent overstiger 9 år. De komplekse og stive territorialitetssystemer for bukke nedbrydes kun i yngletiden. Dominerende hanner retter østrushunner ved at tilbyde en sniff af duftkirtlerne placeret under pletter af sort hår under ørerne. Når det er tid til parring, forsvinder dominerende hanner i skjulesteder med østrushunnerne. Hanen kan cirkulere kvinden med overdrevne trin og skiftevis blinke de sorte pletter på hans højre og venstre kind. I løbet af denne tid flytter yngre hanner ind i flokke af ikke-avlshunner. Drægtighedsperioden for Pronghorns er 250 dage. Kvinder forlader ofte deres besætning for at føde og føder 1 til 2 unge, som hver vejer mellem 2,25 kg og 3 kg. Den unge lå skjult; hvis tvillinger er født, holdes de separat. Unge beskyttes yderligere mod rovdyr af deres ubetydelige duft; dette gør dem praktisk talt ikke detekterbare i deres skjulesteder. Unge Pronghorns vænnes fra 4 til 5 måneder og når voksenstørrelse efter 6 måneder. Seksuel modenhed opstår efter 2 år. Ved afslutningen af ​​ynglesæsonen, kaldet 'rut', kaster hanner deres hornskapper og ligner meget hunner. Da de slutter sig til den kvindelige flok, kompenserer kamuflagen ved at blande sig ind for deres udmattelse og sårbarhed efter opdræt.

  • Nøgle reproduktive funktioner
  • gonokorisk / gonokoristisk / dioecious (køn adskilt)
  • seksuel

Opførsel

Selvom pronghorns danner store, løse samlinger i alle aldre og begge køn i løbet af efteråret og vinteren, fra slutningen af ​​marts til begyndelsen af ​​oktober, bliver grupper mindre og adskilt efter køn. På dette tidspunkt konkurrerer mænd over 3 år med hinanden om besiddelse af territorier, der er omtrent 0,25 til 4 kvadratkilometer store. Et ideelt område er kendetegnet ved en permanent vandkilde, fremtrædende fysiske grænser og kan adskilles fra andre territorier med et ledigt rum på op til 0,8 kilometer. De markerer deres territorier ved at gnide sekretionen af ​​den bageste kirtel på planter, skrabe jorden, tisse og afføring. Når der er en trussel om indtrængen af ​​en anden mand, vil den dominerende mandlige Pronghorn stirre sin konkurrent ned. Hvis udfordreren holder fast, kan der forekomme aggressiv opførsel, såsom en tilgang, en jagt og en kamp. En mand forsøger at holde grupper af kvinder inden for sit område og andre mænd ude. Kvindelige grupper inkluderer op til 23 medlemmer, har et permanent hierarki og bevæger sig frit over de mandlige territorier. Det er almindeligt, at disse besætninger dækker flere områder i yngletiden. Yngre mænd danner ungkarlsbesætninger med op til 36 medlemmer. Disse grupper har tendens til at forfølge de kvindelige besætninger, men undgås ofte. Ældre mænd vender nogle gange tilbage til det samme område hvert år. Men hvis de ikke er i stand til at forsvare deres område mod andre mænd, vil de vandre rundt alene. Pronghorns er en meget nysgerrig og tambar art. I nærheden af ​​beboede områder bliver de let vant til menneskelige lyde og kan flytte til byens periferi for at gennemse hække og haver om vinteren.


cubansk træfrøgift

  • Nøgleadfærd
  • bevægelig

Kommunikation og opfattelse

  • Opfattelseskanaler
  • taktil
  • kemisk

Madvaner

Denne art er strengt planteædende og spiser en diæt af urter, kaktus og nogle ørkengræs. Kind tænder med høje kroner er en tilpasning til støvbelagte, slibende fødevarer. Sonoran Pronghorn er et medlem af drøvtyggefamilien, som er kendetegnet ved en firedelts mave. Denne specialiserede mave tjener som en 'gæringsbeholder': Efter at have spist, opløser enkeltpersoner blødgjort mud, som derefter tygges igen, genoptages og til sidst fordøjes. Dette fordøjelsessystem er nøglen i denne ørkenunderart af en række årsager. Det letter fordøjelsen af ​​groft teksturerede fødevarer såsom kaktus og ørkengræs. Det giver også mulighed for en høj og lang tilbageholdelse af både mad og vand, hvilket er vigtigt i et miljø præget af ressourcemangel. Endelig er maveslimhinden i drøvtyggemave meget tolerant over for urinstof, som findes i høje koncentrationer i ørkenorganismer på grund af stærkt koncentreret urin.

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Sonoran Pronghorns var en rigelig og tilgængelig kilde til mad og trofæ i mange år.

Økonomisk betydning for mennesker: negativ

Pronghorns flytter ind i byområder og søger på hække og haver.

Bevaringsstatus

Sonoran-underarten af ​​antilope fra pronghorn blev opført som truet den 2. juni 1970. Primære trusler er ødelæggelse af levesteder på grund af overgræsning og dæmning og omledning af floder. Pronghorn antilope er en endemisk amerikansk art, hvis antal var stærkt truet med ankomsten af ​​europæiske bosættere. Inden for 100 år faldt populationer fra flere millioner til 19.000 dyr. Pronghorn antilope er let bytte på grund af deres nysgerrighed. Om vinteren 1868-1869 antilope (sandsynligvis fra underarterne A. a. amerikansk , fundet gennem de nordlige store sletter) blev transporteret til forskellige byer med vognlasten mellem Denver og Cheyenne; 3 til 4 pronghorn blev solgt som mad til priser så lave som $ .25 (Grzimek 1990). Bevaringsindsatsen begyndte i begyndelsen af ​​det 20. århundrede. Da salget af vildtkød blev forbudt, steg antallet til omkring 600.000.(Feldner, utilgængelig)

Bidragydere

Lisa Ingmarsson (forfatter), University of Michigan-Ann Arbor.

Populære Dyr

Læs om Chamaeleo jacksonii (Jacksons kamæleon) på Animal Agents

Læs om Branta leucopsis (fugle gås) på Animal Agents

Læs om Pteropus rodricensis (Rodriguez flyvende ræv) om dyreformidlere

Læs om Eumomota superciliosa (turkis-brynet motmot) på Animal Agents

Læs om Bos grunniens (yak) på Animal Agents

Læs om Ectophylla alba (hvid flagermus) på Animal Agents