Diceros bicornisblack næsehorn

Af Jennifer Kurnit

Geografisk rækkevidde

Historisk setDiceros bicorniser distribueret i hele Afrika, syd for Sahara, med undtagelse af Congo Basin. Det nuværende sortiment af sorte næsehorn er begrænset af Cameroun, Kenya og Sydafrika, men deres fordeling inden for disse grænser er fragmenteret.(Brooks, 2002; Grzimek, 2005; World Wildlife Fund, 2004)

  • Biogeografiske regioner
  • etiopisk
    • hjemmehørende

Habitat

Sorte næsehorn lever i forskellige levesteder, der spænder fra ørkener til græsarealer, både tropiske og subtropiske. De er også til stede i afrikanske skove, især i områder, hvor græsarealer og skove fases ind i hinanden. Sorte næsehorn holder sig normalt inden for 25 kilometer vand.(Grzimek, 2005; Massicot, 2006; World Wildlife Fund, 2004)



  • Habitatregioner
  • tempereret
  • tropisk
  • jordbaseret
  • Terrestriske biomer
  • ørken eller klit
  • savanne eller græsarealer
  • krat skov

Fysisk beskrivelse

Selvom farven på sorte næsehorn kan variere fra gulbrun til mørkebrun, er den generelle farve grå. Specifik hudfarve afhænger af jordforholdene inden for den enkeltes levested. Huden er nøgen eller hårløs, med undtagelse af kort, frynseagtigt hår på de korte og afrundede ører. I gennemsnit har sorte næsehorn en skulderhøjde mellem 1,4 og 1,8 m, et hoved og en kropslængde mellem 3 og 3,75 m og en vægt mellem 800 og 1400 kg. Halelængden er generelt omkring 0,7 m. Selvom størrelsen er ens, er hannerne normalt lidt større end hunnerne.(Grzimek, 2005; Lang, 1983; World Wildlife Fund, 2004)




dyr relateret til heste

Sorte næsehorn har to horn, en bageste og en forreste, som er lavet af keratin i stedet for knogle. Det forreste horn er normalt længere og måler 42 til 128 cm, mens det bageste horn er 20 til 50 cm. I nogle tilfælde har sorte næsehorn et tredje, bageste horn, som er lille. Kvinder har tendens til at have længere og tyndere horn end mænd.(Brooks, 2002; Grzimek, 2005; Massicot, 2006; World Wildlife Fund, 2004)

Det træk, der adskiller sorte næsehorn fra hvide næsehorn er den spidse, præhensile overlæbe, der findes i sorte næsehorn, i modsætning til de firkantede læber, der findes i hvide næsehorn. Denne læbe bruges til at samle mad såsom kviste. Derudover har sorte næsehorn mindre hoveder, kortere ører og kortere horn end hvide næsehorn.(Brooks, 2002; Lang, 1983; World Wildlife Fund, 2004)



  • Andre fysiske træk
  • endoterm
  • homoiotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuel dimorfisme
  • køn ens
  • mand større
  • køn formet forskelligt
  • udsmykning
  • Område masse
    800 til 1400 kg
    1762.11 til 3083.70 lb
  • Rækkevidde
    3,0 til 3,75 m
    9,84 til 12,30 fod

Reproduktion

Voksne sorte næsehorn er typisk ensomme væsner. Men under parring kommer sorte næsehorn voksne sammen. Sorte næsehorn er polygyne. Mandlige næsehorn begynder frieri ved at følge kvinder, inklusive deres afhængige afkom, i cirka en eller to uger før parring faktisk begynder; selv mens de sover, forbliver hannen og hunnen i kontakt med hinanden. Hannerne udviser visse adfærdsmæssige egenskaber inden parring: de går stivbenet og børster deres horn langs jorden foran kvinden. Før kopulation begynder, gøres mange forsøg på at montere hunnen; hvis kvinden endnu ikke er klar, vil hun foretage en række angreb eller anklager mod hannen. Når indsættelse faktisk opnås, varer kopulation mellem 20 og 40 minutter. Hvis parringen ikke lykkes, vender kvinder tilbage til en varmetilstand inden for 35 dage efter den foregående kopiering.(Garnier et al., 2001; Garnier et al., 2002; Grzimek, 2005; Hillman-Smith and Groves, 1994; Massicot, 2006)

  • Parringssystem
  • polygynøs

Opdræt finder sted hele året, men højsædet varierer afhængigt af sted. Svangerskabet varer cirka 15 måneder. Kvinder føder et afkom ad gangen, som normalt vejer mellem 20 og 25 kg. Fravænning af afkom sker typisk efter 18 måneder, men afkom forbliver afhængige i op til 4 år. Kvinder opnår seksuel modenhed i alderen 5 til 7 år; mænd når modenhed mellem 7 og 8 år.(Brooks, 2002; Dollinger og Geser, 2008; Garnier, et al., 2002; Grzimek, 2005)

  • Nøgle reproduktive funktioner
  • iteroparøs
  • sæsonbestemt avl
  • avl året rundt
  • gonokorisk / gonokoristisk / dioecious (køn adskilt)
  • seksuel
  • livlig
  • Avlsinterval
    Sorte næsehorn yngler hvert 2. til 2.5 år under de mest gunstige forhold, men interbreedingperioder kan vare op til 4 år.
  • Parringssæson
    Sorte næsehorn parrer sig hele året med højeste ynglesæsoner afhængigt af befolkningens placering.
  • Gennemsnitligt antal afkom
    en
  • Gennemsnitligt antal afkom
    en
    Alder
  • Gennemsnitlig drægtighedsperiode
    15 måneder
  • Gennemsnitlig drægtighedsperiode
    474 dage
    Alder
  • Gennemsnitlig fravænningsalder
    18 måneder
  • Rækkevidde til uafhængighed
    2 til 4 år
  • Rækkevidde ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    5 til 7 år
  • Rækkevidde ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mand)
    7 til 8 år

I den første uge efter fødslen er afkomet skjult af moderen. Derefter bruger moderen og kalven bestemte vokaliseringer til at finde hinanden: moderbuksen og kalven skrammer. Sorte næsehornmødre er meget beskyttende over for deres kalve, hvorfor kalve går bag deres mødre. Dette adskiller sig fra hvide næsehorn hunner, der har deres unge gå foran dem. Kalve er i stand til at søge alene efter en måned og er i stand til at drikke vand efter 4 til 5 måneder. Afkom til sort næsehorn er ikke fravænnet før 18 måneder; derefter forbliver kalven afhængig af sin mor i op til 4 år. Den grundlæggende sociale enhed for kvinder er typisk en kvinde og hendes unge afkom, indtil afkom tvinges til uafhængighed af et søskende.(Garnier et al., 2001; Grzimek, 2005; Massicot, 2006)



  • Forældrenes investering
  • precocial
  • præ-befrugtning
    • klargøring
    • beskytter
      • kvinde
  • præ-klækning / fødsel
    • klargøring
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde
  • fravænning / flådning
    • klargøring
      • kvinde
    • beskytter
      • kvinde
  • præ-uafhængighed
    • beskytter
      • kvinde

Levetid / levetid

Typisk levetid i naturen er mellem 30 og 35 år med ringe forventning om at overstige 35 år. I fangenskab kan sorte næsehorn leve over 45 år, hvor rekorden er 49 år. Faktorer, der begrænser levetiden i naturen, inkluderer krybskytteri for horn og fragmentering af levesteder.(Brooks, 2002; Grzimek, 2005; Massicot, 2006)

  • Gennemsnitlig levetid
    Status: vild
    35 år
  • Gennemsnitlig levetid
    Status: fangenskab
    49 år
  • Typisk levetid
    Status: vild
    30 til 35 år
  • Typisk levetid
    Status: fangenskab
    30 til 45 år

Opførsel

Typisk er sorte næsehorn relativt ensomme. Hannerne forbliver ensomme, indtil det er tid til at parre sig; hunner bor sammen med deres unge afkom i en ensom familieenhed. Der er undtagelser, da kvinder uden unge undertiden forbinder sig med andre kvinder. Den største sort næsehorngruppe, der hidtil er blevet observeret, består af 13 næsehorn, men dette var en midlertidig forening.(Hillman-Smith og Groves, 1994)

Sorte næsehorn har en stillesiddende livsstil og forbliver i et generelt område. De er mindre aktive midt på dagen og bruger morgen og aften til at spise, drikke og bevæge sig rundt. Når de skræmmer, har de en tendens til at løbe væk fra kilden. Mens de flygter, udsender næsehorn en række fnys og krøller deres haler, indtil de roer sig. Når den oprindelige skræmning er passeret, sparker næsehornets nysgerrighed ind, og den vil undersøge kilden med nysgerrige anklager. Selvom der er alvorlig fare forbundet med sorte næsehornafgifter, slutter afgiften normalt ikke med alvorlige konsekvenser.(Hillman-Smith og Groves, 1994; Massicot, 2006)

For at forblive køligt i særdeles varme tider på dagen eller sæsonen ruller sorte næsehorn i mudder for at få det over hele kroppen. De foretager også ture til lokale saltlicks for at få de nødvendige næringsstoffer, der er nødvendige for at overleve.(Grzimek, 2005)

Voksne sorte næsehorn gør afføring på dyngbunker som et kommunikationsmiddel, da det afslører for andre næsehorn, hvor nylig et individ var et bestemt sted. Hannerne bruger også deres afføring til at markere territorier; de sparker deres afføring for at få afføringsmateriale på deres fødder og bevæger sig derefter rundt om deres hjemområde. De urinerer også for at markere deres hjemmeområde. Når to hunner mødes, demonstrerer de lidt aggression, blot nærmer sig hinanden og muligvis knubber hinanden med deres horn og trækker sig derefter tilbage. Men når to hanner eller en mand og en kvinde mødes, udvises der mere aggression. Efter mødet interagerer en mand og en kvinde på den måde, der er beskrevet ovenfor. Når to mænd mødes, kan vold dog meget let opstå. Mange gange er den mindre dominerende af de to retreater. Hvis ikke, tager mændene hinanden, horn først og stønner højt. Det forreste horn forsyner næsehornene med et meget effektivt våben under interaktionen.(Hillman-Smith og Groves, 1994; Massicot, 2006; Hillman-Smith og Groves, 1994; Massicot, 2006)

  • Nøgleadfærd
  • terricolous
  • dagligt
  • bevægelig
  • stillesiddende
  • ensom
  • territoriale
  • Område område størrelse
    2,6 til 133 km ^ 2

Hjem rækkevidde

Der er stor variation i sorte næsehorn i hjemmet. Afhængigt af region og habitat kan rækkevidden i hjemmet variere fra 2,6 km ^ 2 til 133 km ^ 2. Levesteder med bedre forhold resulterer generelt i mindre hjemområder, mens dårligere forhold resulterer i større hjemområder, formodentlig fordi næsehorn er nødt til at rejse længere for at skaffe mad og vand. Sorte næsehorn er ikke overdrevent territoriale inden for deres hjemmekategorier, men dominerende mænd er mere tilbøjelige til at udtrykke territorial adfærd mod andre dominerende mænd end kvinder og mænd lavere nede i det hierarkiske system.(Hillman-Smith og Groves, 1994)

Kommunikation og opfattelse

Selvom sorte næsehorn bruger syns-, akustiske og lugtesanser, er deres lugtesans det, de stoler mest på. De har dårligt syn med evnen til kun at se 25 til 30 m væk. Deres høresans er god, men ikke op til niveauet for deres lugtesans. Sorte næsehorn bruger feromoner og dufte fra deres afføring og urin til at markere territorier. Derudover deltager de i opkald til hinanden, der kan tage form af buks-squeal-interaktion set hos mødre og deres spædbørn til højt brøl, der betyder aggression. Når en underordnet mand kommer ind på en mere dominerende hannes område, får kombinationen af ​​opkald og territoriale dufte den underordnede mand til at trække sig tilbage.(Hillman-Smith og Groves, 1994; Massicot, 2006)

  • Kommunikationskanaler
  • visuel
  • taktil
  • akustisk
  • kemisk
  • Andre kommunikationstilstande
  • feromoner
  • duftmærker
  • Opfattelseskanaler
  • visuel
  • taktil
  • akustisk
  • kemisk

Madvaner

Sorte næsehorn er browsere, der spiser på emner som kviste, træagtige buske, små træer, bælgfrugter og græs. Sorte næsehorn viser en præference forAcaciaarter samt planter i familienEuphorbiaceae. De spiser i gennemsnit 23,6 kg i løbet af hver dag. Sorte næsehorn bruger deres karakteristiske præhensile overlæbe til at få fat i planter og lede dem ind i deres mund, hvor deres kindtænder kan udføre resten af ​​arbejdet. Derudover bruger sorte næsehorn deres horn til at få adgang til højere grene ved at nedbryde eller slå ned planter. Skrabning af bark af træer er også en del af repertoiret med sort næsehornfodring.(Grzimek, 2005; Hillman-Smith og Groves, 1994; Massicot, 2006)

  • Primær diæt
  • planteæder
    • folivore
    • lignivorøs
  • Plantefødevarer
  • blade
  • træ, bark eller stilke
  • frø, korn og nødder

Predation

Mennesker, Homo sapiens , er det vigtigste rovdyr af sorte næsehorn; begge løver ( Panthera leo ) og plettede hyæner ( Crocuta crocuta ) undertiden bytte unge næsehorn. Løver angriber også undertiden voksne. Sorte næsehorn bruger deres størrelse og styrke som en forsvarsmekanisme ved at opkræve deres rovdyr både for at true rovdyr og aktivt forsvare sig selv og deres afkom.(Berger, 1994; Hillman-Smith og Groves, 1994)

Økosystemroller

Sorte næsehorn og oxpeckers ( Buphagus arter) er involveret i et mutualistisk forhold, hvor oxpeckers spiser parasitter taget fra næsehornets hud. Derudover er oxpeckers i stand til at advare næsehorn om at nærme sig rovdyr, fordi deres vision er meget bedre end næsehornets vision. Sorte næsehorn er betydelige planteædere og påvirker plantesamfund.(Hillman-Smith og Groves, 1994; Massicot, 2006)

  • Økosystempåvirkning
  • spreder frø
Gensidige arter
  • oxpecker ( Afrikansk buphagus )
  • oxpecker ( Buphagus erythrorhynchus )
Kommensale / parasitiske arter
  • Rhinoussa brucei
  • Gyrostigma
  • Ixodidae

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Sorte næsehorn har potentialet til at skabe opmærksomhed om bevarelsesindsatsen. Derudover giver de uddannelsesmæssig værdi både gennem biologi og gennem kunst. Sorte næsehornhorn er også meget værdifulde for deres anvendelse i forskellige produkter, såsom traditionel kinesisk medicin og traditionelle Yemen dolkhåndtag. Populariteten af ​​deres horn er en væsentlig årsag til, at arten som helhed er i problemer.(Brooks, 2002; Dollinger og Geser, 2008)

  • Positive virkninger
  • kropsdele er kilde til værdifuldt materiale
  • kilde til medicin eller medicin
  • forskning og uddannelse

Økonomisk betydning for mennesker: negativ

Selvom mange afgifter fra sorte næsehorn mod mennesker og deres køretøjer forvandles til uskyldige fremskridt, kan nogle forårsage personskade eller død eller skade på køretøjer, der resulterer i monetært tab.(Grzimek, 2005)


hvor bor canadiske lynx

  • Negative virkninger
  • skader mennesker

Bevaringsstatus

Sorte næsehorn har været på tillæg I til CITES siden 1977. Derudover er sorte næsehorn nævnt siden 1980 i henhold til USAs lov om truede arter. Sorte næsehorn er opført som kritisk truet af IUCNs rødliste. I øjeblikket er der fire underarter af sorte næsehorn:D. bicornis bicornis,D. bicornis longipes,D. bicornis minorogD. bicornis michaeli. De første underarter er opført som sårbare på IUCN 2008's rødliste, og de sidstnævnte tre er alle opført som kritisk truede. Bevaringsindsats for at bevare sorte næsehorn inkluderer etablering af et forbud mod handel med horn, oprettelse af indhegnede helligdomme for sorte næsehorn for bedre at beskytte dem mod krybskytter og afhorning af sorte næsehorn for at mindske incitamentet til krybskytteri. Med denne indsats steg den samlede befolkning på 2.400 sorte næsehorn mod slutningen af ​​det tyvende århundrede til 3.100 sorte næsehorn i 2001.(Brooks, 2002; konvention om international handel med truede arter af vilde dyr og planter, 2009; IUCN Species Survival Commission, 2008; US Fish and Wildlife Service, 2009; World Wildlife Fund, 2004)

Bidragydere

Jennifer Kurnit (forfatter), University of Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (redaktør, instruktør), Museum of Zoology, University of Michigan-Ann Arbor, Tanya Dewey (redaktør), Animal Agents.

Populære Dyr

Læs om Hesperia leonardus på Animal Agents

Læs om Puma yagouaroundi (jaguarundi) på Animal Agents

Læs om Nyctea scandiaca (sneugle) på Animal Agents

Læs om Hippocampus kuda (almindelig søhest) om dyreformidlerne

Læs om Tetracerus quadricornis (firhornet antilope) på dyre agenter

Læs om Myotis sodalis (Indiana bat) på Animal Agents