Tayassu pecariwhite-lipped peccary

Af Rebecca Ann Csomos

Geografisk rækkevidde

Hvidlipte peccaries fordeles fra det sydlige Mexico syd til Ecuador og fra Entre Rios i Argentina til Stillehavskysten i Sydamerika (Mayer og Wetzel 1987).


grøn træfrø florida

  • Biogeografiske regioner
  • neotropisk
    • hjemmehørende

Habitat

kinesisk karrybor i en række forskellige levesteder, herunder ørkenskrubbe, tørt skovområde og regnskov. Krat, kalkstenhuler og store stenblokke tjener som krisecentre. Peccaries har en tendens til at bo tæt på fødestedet, og de rejser sjældent langt fra en vandkilde.(Mayer og Wetzel, 12. august 1987)



  • Habitatregioner
  • tropisk
  • jordbaseret
  • Terrestriske biomer
  • ørken eller klit
  • savanne eller græsarealer
  • chaparral
  • Skov
  • regnskov
  • krat skov
  • Andre habitatfunktioner
  • landbrugs
  • vandløb

Fysisk beskrivelse

Tayassu synderer en mellemstor art. De har en svinelignende krop med en lang snude, tyk hals, stort hoved, små haler og tynde, sarte ben. Hoved- og kropslængde varierer fra 750 til 1.000 mm, halelængde fra 15 til 55 mm, skulderhøjde fra 440 til 575 mm og vægt fra 25 til 40 kg. Pelage er grov og dækker hele kroppen. Hos voksne er farven mørkebrun til sort med hvide områder i bækkenregionerne og den dorsale side af nakken. Unge skelnes fra voksne ved deres kombination af rød, brun, sort og creme pels og de hvidfarvede ben og undersider af hals og hals. Voksne peccaries har forfødder med to store vægtbærende tæer og to mindre tæer, der kun bruges på bløde underlag, alle tæer har hove. Deres bagfødder består af to store tæer og en mindre. Peccaries har store, skarpe hjørnetænder, der danner en tydelig klump under læberne. Hannerne har længere hunde, og hunnerne har en større hjerneomfang, ellers er hanner og hunner monomorfe (Mayer og Wetzel 1987).(Mayer og Wetzel, 12. august 1987)



  • Andre fysiske træk
  • endoterm
  • homoiotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuel dimorfisme
  • køn formet forskelligt
  • Område masse
    25 til 40 kg
    55,07 til 88,11 lb

Reproduktion

Hvidlipte peccaries yngler året rundt, yngletider varierer blandt underarter. Forår og efterår synes dog at være den mest almindelige tid for avl. Kvinder producerer kuld, der spænder fra 1 til 4 unge, hvilket normalt resulterer i tvillinger eller lejlighedsvis trillinger. Fødslen af ​​kun en ung er mindre almindelig. Drægtighedsperioden varierer fra 156 til 162 dage. Unge kan løbe inden for få timer og ledsage deres mor 1 dag efter fødslen (Mayer og Wetzel 1987).

  • Nøgle reproduktive funktioner
  • gonokorisk / gonokoristisk / dioecious (køn adskilt)
  • seksuel
  • Gennemsnitligt antal afkom
    2
    Alder
  • Gennemsnitlig drægtighedsperiode
    158 dage
    Alder
  • Gennemsnitlig alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (kvinde)
    Køn: kvinde
    548 dage
    Alder
  • Gennemsnitlig alder ved seksuel eller reproduktiv modenhed (mand)
    Køn: mand
    548 dage
    Alder

Levetid / levetid

Opførsel

Hvidlipte peccaries er aktive både dag og nat, men er primært natlige. De er en nomadisk art, der altid bevæger sig på jagt efter mad og vand. Peccaries er gregarious, deres hjem rækkevidde anslås at være mellem 60 og 200 kvadratkilometer. De rejser i flokke, der indeholder hunner og mænd i alle aldre, hunner dominerer normalt mændene. Besætninger kan omfatte op til 2000 personer, men de fleste spænder fra 5 til mere end 200 medlemmer. Denne adfærd beskytter dem mod angreb fra deres naturlige rovdyr, bjergløven ( Puma concolor ) og jaguarer ( Panthera onca ). Det hjælper dem også med at foder mere effektivt. Peccaries bruger deres dorsale duftkirtler som et middel til territorial mærkning og til at identificere gruppemedlemmer.



kinesisk karry kommunikerer med lyde. De laver vokaliseringer på lavt niveau og tænder rystes afhængigt af aktiviteten. Store aktive flokke producerer en konstant ketcher af buldrende, skrigende og højt tandklap, som kan høres i flere hundrede meter. På den anden side synes små grupper at forblive stille.

Peccaries rejser lange afstande, og deres tilstedeværelse i et bestemt område er episodisk og uforudsigelig. De besøger normalt hvert område i et par timer eller i en dag eller to og efterlader ofte jorden pukket og churned. Ligesom grise bruger disse hvidlipte peccaries mudderbuer. De besøges igen og igen hvis de er på samme rejsevej.

(Mayer og Wetzel 1987).




regnbueørred oncorhynchus mykiss

  • Nøgleadfærd
  • terricolous
  • dagligt
  • natlig
  • tusmørke
  • bevægelig
  • nomadisk
  • Social

Kommunikation og opfattelse

  • Opfattelseskanaler
  • taktil
  • kemisk

Madvaner

Hvidlipte peccaries spiser mange forskellige typer mad. Deres tandmorfologi giver dem mulighed for at forbruge en bred vifte af mad i de tropiske skove, men peccaries spiser lidt kød. Peccaries spiser frugt, blade, rødder, frø, svampe, orme (Annelida) og insekter. Lejlighedsvis vil de forbruge små hvirveldyr, såsom frøer, slanger, firben, æg af fugle og skildpadder og ådsel (Mayer og Wetzel 1987).

Økonomisk betydning for mennesker: Positiv

Hvidlipte peccaries er en vigtig kilde til hud og mad for jægere i området. De tilbyder en stor mængde protein til en jægers diæt (Mayer og Wetzel 1987).

Økonomisk betydning for mennesker: negativ

Hvidlipte peccaries har været kendt for at spise landmændenes afgrøder. Afgrøder som majs, søde kartofler, maniok, bananer og sukkerrør spises ofte (Mayer og Wetzel 1987).


dværgkaaiman fuldvoksen

Bevaringsstatus

Befolkningen i nogle områder er stabil. Hvidlipte peccaries er forsvundet fra områder i Mexico og det nordlige Argentina, hvor de engang boede. Peccaries er truet af jægere og skovrydning. I områder, hvor de ser ud til at forsvinde, er der kun flokke på færre end 10 medlemmer tilbage (Mayer og Wetzel 1987).

Andre kommentarer

Et underligt ritual af pleje udføres af denne art. Den ene peccary plejer andres duftkirtler ved at gnide siderne af hovedet på den andens bagpart og duftkirtler. Dette er ikke relateret til køn eller alder (Mayer og Wetzel 1987).

Bidragydere

Rebecca Ann Csomos (forfatter), University of Michigan-Ann Arbor, Cynthia Sims Parr (redaktør), University of Michigan-Ann Arbor.

Populære Dyr

Læs om Colobus guereza (guereza) om dyreformidlere

Læs om Etheostoma blennioides (Greenside darter) på Animal Agents

Læs om Pteropus scapulatus (lille rød flyvende ræv) på dyre agenter

Læs om Neotominae (rådyrmus, trærotter og slægtninge) på dyre agenter

Læs om Oryctolagus cuniculus (europæisk kanin) på Animal Agents

Læs om Ctenomys rionegrensis (Rio Negro tuco-tuco) på Animal Agents